prosze o sprawdzenie
triszmisz: Rozwiąż nierowność
(x+1)2+5x≥6x+5
2x+2≥6x+5
7x−6x≥5−2
x≥3
Sprawdzi ktoś czy to dobrze?
6 lis 11:55
6 lis 11:56
irena_1: x
2+2x+1+5x≥6x+5
x
2+x−4≥0
Δ=1+16=17
| | −1−√17 | | −1+√17 | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −1−√17 | | −1+√17 | |
x∊(−∞; |
| > u < |
| ; ∞) |
| | 2 | | 2 | |
6 lis 11:59
triszmisz: Dziękuję bardzo
czyli tamto wcześniejsze rozwiazanie było zle i ma je skreslić?
6 lis 12:03
6 lis 12:08
triszmisz: Dziękuję
no właśnie mam problem z tymi wzorami skróconego mnożenia
6 lis 12:08