Mam kilka zadań, z którymi mam problem.
Nieporadna: Proszę o pomoc, bo próbuję robić i nie wychodzi mi

Zad 1:
Znaleźć parametryczne przedstawienie prostej:
L: 2x – y + 3z + 1 = 0
x + 2y – z + 4 = 0
odp: l: x= −1−t y= −1,6 + t z= −0,2 + t
Zad 2:
Znaleźć odległość między prostymi l
1 i l
2, gdy:
L
1: x=3−t y=2−t z=1+2t
L
2: 2x – 2y – 3z = 0
x – 2y + 4z + 2 = 0
Odp: 7
√165/165
Zad 3:
Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez proste:
L
1: x=−1+2t
y=1+t
z=t
L
2:
x−12 =
y1=
z−11
Odp: H: x−2z+1=0
Zad 4:
Obliczyć odległość punktu A (3,4,5) od prostej
L: x+y+z=0
x−y+z=2
Odp: d =
√178/4
Zad 5:
Obliczyć odległość między prostymi l
1 i l
2, gdy:
a) L
1: x+y+1=0
x−z+1=0
L
2: x+y−z=0
z+y+1=0
b) L
1: x−y+z=0
x+z−1=0
L
2: 2x−y+2z=0
x+y+z=3
odp : a) d =
√2, b) d = 1
Zad 6:
Obliczyć wzajemne położenie prostych
L
1: x + 2y − z − 3 =0
3x – y + z +1 = 0
L
2: 2x + 3y – 2z – 1 = 0
x + y – 1 = 0
Odp: proste są skośne
Krzysiek: 1) policz iloczyn wektorowy wektorów normalnych płaszczyzn i otrzymasz wektor kierunkowy
szukanej prostej. Następnie znajdź punkt należący do tej prostej np. z=0 i rozwiąż równanie z
2 niewiadomymi
2),5)L
2 zamień na postać trygonometryczną i potem skorzystaj ze wzoru.
3)
https://matematykaszkolna.pl/forum/164626.html
4)zamień na równanie parametryczne prostej i skorzystaj ze wzoru
6)zamień na postać parametryczną gdzie 't' będzie parametrem pierwszej prostej i 's' będzie
parametrem drugiej prostej i potem porównaj obie proste.