napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez proste
Goosia: 1) x=−1+2t
y=1+t
z=t
2) x−12 = y1 = z−11
wynik to x−2z+1=0
5 lis 16:24
Krzysiek: iloczyn wektorowy wektorów kierunkowych tych prostych jest prostopadły do szukanej płaszczyzny
5 lis 16:27
Goosia: a jak te wektory kierunkowe sie wyznacza z tych prostych

?
5 lis 16:36
Goosia:
5 lis 16:47
Goosia: podpowiecie?
5 lis 17:34
Goosia: wektory kierunkowe to − [2,1,1] i [2,1,1]

?
5 lis 18:31
Krzysiek: no tak, nie spojrzałem na te wektory. Tak to wektory kierunkowe i jak widać są takie same...
więc zapewne źle treść przepisana bo wtedy przez te proste przechodzą nieskończenie wiele
płaszczyzn...
5 lis 19:08
OLA: no wlansie nie wiem o co chodzi, sprawdzilam juz 10 razy i mam takie zadanie jak to ktore tu
napisalam i taka wlasnie odpowiedz
5 lis 19:19
Krzysiek:

Pomyliłem się, mogą być równoległe bo przecież przechodzą przez różne punkty.
mając jeden wektor: [2,1,1] trzeba znaleźć drugi by policzyć iloczyn wektorowy.
Trzeba znaleźć dwa punkty które należą do tych prostych i policzyć ich wektor: AB=u
a następnie policzyć: uxv
5 lis 19:34