pierwiastki wielomianu/
Mayowy: Jakie warunki muszą zostać spełnione aby wielomian miał dokładnie cztery miejsca zerowe?
Jeśli moglibyście mi to rozpisac, same warunki, bylbym wdzieczny. A jakie warunki zeby
wielomian mial trzy pierwiastki dodatnie
5 lis 18:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakie muszą być spełnione?
warunek konieczny − wielomian co najmniej 4 stopnia
warunek konieczny i wystarczający − funkcja wielomianowa musi posiadać dokładnie 3 ekstrema, z
czego dwa to minimum (maksimum) a jedno to maksimum (minimum), jeżeli dziedziną jest R
5 lis 18:23
Mayowy: nie rozumiem, a cos w stylu Δ<0 lub Δ>0 czy jakies x
1*x
2>0 czy cos takiego
5 lis 18:24
Ziomal:
5 lis 18:36
Ziomal: tez bym tego potrzebowal

xD ktos wie o co tu kaman?
5 lis 18:37
ZKS:
Zapisz zadanie.
5 lis 18:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
Mayowy −−− sprawdź sobie wzory Viete'a dla wielomianów wyższych rzędów
5 lis 18:38
Mayowy: nie mam tu konkretnego zadania, powiedzmy ze mamy wielomian W(x)=ax4+bx2+c i mamy okreslic
jego 4 miejsca zerowae a dokladnie to parametr jesli ma on 4 miejsca zerowe.
A jakie sa wzory Viete'a dla tych wyrzszych rzedow?
5 lis 18:41
ICSP: zawsze są inne warunki wiec niestety nie wykujesz sobie tego wszystkiego na pamięć. Trzeba
myśleć.
5 lis 18:42
5 lis 18:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
Mayowy −−− wpisz w google to Ci wysoczy
albo pomyśl
a(x−x1)(x−x2)(x−x3)(x−x4) = ax4 − a(x1+x2+x3+x4)x3 + a(x1x2 + x1x3 + x1x4 +
x2x3+ x2x4 + x3x4)x2 − a(x1x2x3 + x1x2x4 + x1x2x3 + x2x3x4)x +
ax1x2x3x4 =
= ax4 + bx3 + cx2 + dx + e
5 lis 18:51