Wieolmian z parametrem/
Mayowy: Dany jest wielomian W(x)=(5m−6)x4−(4m−6)x2+m−2. Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla
których ten wielomian ma dokładnie cztery pierwiastki.
5 lis 18:14
Saizou : x2=t t≥0
(5m−6)t2−(4m−6)t+m−2.
f. liniowa
a=0
co najwyżej z niej mamy 2 pierwiastki, jeśli t>0
f. kwadratowa
a≠0
Δ>0
t1*t2>0
t1+t2>0
5 lis 18:22
Mayowy: ale tu trzeba wyznaczym m dla ktorego wielomian ma 4 pierwiastki a nie 2
5 lis 18:25
Saizou : jeśli z liniowej wyjdzie 0 to z kwadratowej muszą być 2 dodatnie
jeśli z liniowej wyjdzie 1 dodatnie rozwiązanie to z kwadratowej musi być też 1 dodatnie, różne
od liniowej
5 lis 18:28
Mayowy: delta z tego (5m−6)t2−(4m−6)t+m−2.wyszła mi Δ=4m2−2m−3 co z tym dalej, myslalem ze wyjdzie t1
i t2 zeby podstawic x2
5 lis 18:33
Mayowy:
5 lis 18:41
Saizou : a znasz wzory Viete'a ?
5 lis 18:45
Mayowy: tak
5 lis 18:48
Mayowy: ej nie mecz mnie tylko wytlumacz mi tak lopatologicznie co z tym zrobic jak to rozwiazac od
poczatku do konca
5 lis 18:49
Saizou : dobrze kombinujesz, oblicz deltę "m"
5 lis 18:49
krystek: aby były 4 pierwiastki t1 i t2 musza być dodatnie Czyli z wzorów Viete'a
t1*t2>0 i t1+t2>0
5 lis 18:50
Mayowy: | | 2−√52 | | 2+√52 | |
Δm =52 √Δ = √52 tak? czyli m1= |
| m2= |
| tak |
| | 8 | | 8 | |
5 lis 19:03
5 lis 19:16
ZKS:
Policz jeszcze raz Δ.
5 lis 19:26
Mayowy: jak

wytłumacz mi o co chodzi od poczatku bo ja juz tego nie rozumiem fuck
5 lis 19:29
ZKS:
(5m − 6)x4 − (4m − 6)x2 + m − 2 = 0
x2 = t ≥ 0
(5m − 6)t2 − (4m − 6)t + m − 2 = 0
Δ =
Policz jeszcze raz bo tam miałeś błąd.
5 lis 19:37