Prosze o pomoc
Goosia: znajdź odległość punktu
a) A=(5,1,−1) od płaszczyzny H: x−2y−2z+4=0
b) A=(4,3,0) od płaszczyzny H:
x=1+3t+2s
y=3−4t−3s
z=2t+s
odp
a) d(A,H) = 3 b) d(A,H) = √6
5 lis 17:15
5 lis 17:18
aniabb:
| | 5−2*1−2*(−1)+4 | |
d= |
| = 9/3=3 |
| | √12+22+22 | |
5 lis 17:21
Goosia: a jak obliczyc przyklad b) bo nie wiem czy dobrze robie, robie w ten sposob co a) tyle, ze nie
wychodzi mi wynik
5 lis 18:43
aniabb:
H: 2x+y−z−5=0
| | 2*4+3−0−5 | |
d= |
| =6/√6=√6 |
| | √22+12+12 | |
5 lis 20:15
Goosia: jak obliczyłaś te płaszcyzne

?
5 lis 22:55
Goosia: Powie ktoś?
6 lis 09:46
aniabb: podstawiając parametry z dolnych równań
6 lis 10:17
aniabb:
x=1+3t+2(z−2t)
y=3−4t−3(z−2t)
s=z−2t
x=1+2z−t
y=3−3z+2t
s=z−2t
t=1+2z−x
y=3−3z+2(1+2z−x)
s=z−2t
y=3−3z+2+4z−2x
2x+y−z−5=0
6 lis 10:21