Zadania
Seven7: 1. log2(8−2x)−log2{2−x)2=1
2. logx(x+2)=2
3. 1−log(x2)≤0
5 lis 17:11
Piotr:
ustal dziedziny. wiesz jak ?
5 lis 17:15
Seven7: tak D: 8−2x>0 ; x<4 i 4−x2>0 ; x<2
5 lis 17:18
Piotr:
źle. tam jest log2(2−x)2 ?
5 lis 17:21
Seven7: log2(8−2x)−log2(4−x2)=log22
(8−2x)−(4−x2)=2
8−2x−4+x2−2=0
x2−2x+8−2=0
Δ=4−4*1*6
Δ=−20 no i cos mi chyba wychodzi źle...
5 lis 17:22
Seven7: tak log2(2−x)2
5 lis 17:22
Piotr:
masz źle dziedzine wyznaczona.
1)8−2x>0 ⇒ x<4
(2−x)2 ≠ (4−x2)
2)(2−x)2 >0 ⇒ x ∊ R\{2}
dziedzina jest czesc wspolna przedzialow 1) i 2)
5 lis 17:27
Seven7: aha myślałem że (2−x)2 ≠ (4−x2)

A czy ta delta faktycznie wychodzi ujemna, czy robię jakiś
błąd?
5 lis 17:29
Piotr:
| | 8−2x | |
log2( |
| ) = log22 |
| | (2−x)2 | |
5 lis 17:29
5 lis 17:30
Seven7:
I jak to policzyć?
| 8 − 2x | | 2 | |
| − |
| = 0 |
| (2 − x2) | | 1 | |
5 lis 17:39
Piotr:
zdecyduj sie jak w koncu wyglada ten drugi logarytm (czyli teraz mianownik)

pomnoz przez mianownik.
5 lis 17:41
Seven7: (2−x)
2 
nie zauwarzyłem
czyli
| 8−2x | | (2−x)2 | |
| * |
| =2 |
| (2−x)2 | | (2−x)2 | |
5 lis 17:49
Seven7: ale jak to pomnożyć jak tak do kwadratu jest?
5 lis 17:50
Piotr:
co Ty nawywijales !
| 8−2x | |
| − 2 = 0 // * (2−x)2 |
| (2−x)2 | |
8−2x −2(2−x)
2 = 0
5 lis 17:54
Seven7: o kurcze.... ale ze mnie idiota
5 lis 18:07
Piotr:
licz, licz
5 lis 18:09