znajdź równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez pun
Kasia 1509: znajdź równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez punkt.A
a) −3x+5y−1=0 A(0,4)
b)2x−3y+4=0 A(2,−5)
5 lis 17:08
Mati_gg9225535: doprowadz rownanie do postaci y=ax+b prosta równoległa do prostej y=ax+b bedzie miala takie
samo a więc y'=ax'+b' nie znasz tylko b' więc obliczaszje podstawiając za y' i x' wspólrzedne
puntu A(x',y')
5 lis 17:46
5 lis 17:49
Mati_gg9225535: dla przykladu rozwiąże Ci pierwszy podpunkt:
a) −3x + 5y − 1 = 0 , A = (0,4)
5y = 3x + 1 //5
| | 3 | | 3 | |
a= |
| , zatem y' = |
| x' + b' A = (0,4) |
| | 5 | | 5 | |
b' = 4
5 lis 17:55
Mati_gg9225535: haha ......

ludzie...
5 lis 17:55