znajdź równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez punkt
Kasia 1509: znajdź równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez punkt.A a)
−3x+5y−1=0 A(0,4) b)2x−3y+4=0 A(2,−5)
5 lis 17:10
5 lis 17:11
Kasia 1509: Tak próbowałam tak ale wynik powinien być a)−3x+5y−20=0
b)2x−3y−19=0 a robiąc tym sposobem nie wychodzi taki
5 lis 17:15
Piotr:
to przekształć do postaci ogolnej
5 lis 17:23
Paweł:
a)
| | 3 | | 1 | | 3 | |
k1: y = |
| x + |
| , a1 = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 3 | |
k2: y = a2x + b2, A(0, 4)∊k2, k2∥k1 ⇒ a2 = a1 = |
| |
| | 5 | |
| | 3 | |
Odp.: k2: y = |
| x + 4 /*5 ⇒ 3x − 5y + 20 = 0 |
| | 5 | |
5 lis 17:32