jakie liczby nie naleza do dziedziny tej funkcji?
Jolka: f(x)=1√x2+2x−8
5 lis 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) mianownik musi być ≠ 0
2) liczba pod pierwiastkiem musi być ≥ 0
więc jakie liczby należą do dziedziny

a jakie nie
5 lis 13:40
Jolka: x=−4 i x=2
5 lis 13:41
konrad: jeżeli cały mianownik jest pod pierwiastkiem to musisz rozwiązać x2+2x−8>0
5 lis 13:41
Jolka: D∍ R −{−4,2}
5 lis 13:42
konrad: nie ,przecież masz nierówność
5 lis 13:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dla x= 0 ile wynosi mianownik

słucham ja Ciebie
5 lis 13:46
Jolka: X>−4, X>−2
5 lis 13:47
Jolka: DLA X=0 MIANOWNIK =−8
5 lis 13:48
Jolka: ALE JEST PIERWIASTEK WIEC NI MOZE BYC Z MINUSEM
5 lis 13:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc rozwiąż to 'porządnie'
5 lis 13:50
5 lis 13:53
Eta:
D: x2+2x−8>0 ⇒ (x+4)(x−2)>0 ⇒ x€ ( −∞, −4)U(2,∞)
5 lis 13:53
Jolka: R−{−4,0,2}
5 lis 13:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
a −1 już może być

a 0.57847937895 też może być
5 lis 13:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
będziesz tak po kolei dodawała po jednej liczbie
5 lis 13:56
Jolka: JASNE ...JASNE ..OK
5 lis 13:57
Jolka: x€ ( −∞, −4)U(2,∞)
5 lis 13:58