ciągi
agnieszka: jeśli ktoś da rade będę wdzięczna:trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 8, a siódmy 20.
Ile początkowych wyrazów nalezy zsumować by otrzymać 77. z góry dziękuje
14 maj 20:48
Basia: Podpowiadam
14 maj 20:50
Basia:
an = a1+(n−1)r
a3 = 8
a7 = 20
a3 = a1+2r
a7 = a1+6r
a1+2r = 8
a1+6r = 20
rozwiąż ten układ równań
podaj odpowiedź
14 maj 20:51
agnieszka: Basiu ale wytłumacz mi skąd skąd wzięłaś to r jak się je liczy bo ja nie będe dalej wiedzieć o
co chodzi
14 maj 21:05
agnieszka: Basiu rozwiązałam układ wynik mi wyszedł r=3,a1=2 ale nie wiem czy dobrze
14 maj 21:48
Basia:
Przeczytaj definicję ciągu arytmetycznego. Strona
264.
r to różnica tego ciągu.
Wyniki zaraz sprawdzę.
14 maj 21:50
Basia: Policzyłaś dobrze.
Z treści zadania wynika, że
S
n = 77
(4+3n−3)*n = 154
(3n+1)*n = 154
3n
2 + 3n − 154 = 0
Δ i pierwiastki; pamiętaj, że n∊ℕ
14 maj 21:56
agnieszka: no przeczytałam już wiem o co chodz ale jak teraz odpowiedzieć na pytanie
14 maj 22:01
Basia: Rozwiązać równanie, do którego doprowadziłam i odpowiedzieć ile wynosi n.
14 maj 22:02
agnieszka: ale przecież z tego równania rozwiąże tylko delte imiejsca zerowe to skąd mam wiedzieć ile
wynosi n
14 maj 23:00
Bogdan:
Ciemność Basiu widzę.
14 maj 23:01
Eta:
Właśnie podasz jedno z tych wyliczonych miejsc zerowych
bo nazywają się n1 i n2
wybierz tylko to n€N+ ... jak podpowiedziała Ci Basia >>>>>
14 maj 23:02
Eta:
Bogdanie?....... ja też "widzę ciemność"
14 maj 23:03
agnieszka: żebyś wiedział że ciemność skończyłam szkołę 8 lat temu i nie wiele pamiętam
14 maj 23:04
agnieszka: ale z tego równania wychodzi mi jakaś kosmiczna delta
14 maj 23:05
agnieszka: nie każdy rodzi się matematykiem ja i tak się staram
14 maj 23:06
Bogdan:
(3n+1)*n = 154
3n2 + n − 154 = 0
Δ = 1 + 12*154 = 1849, √Δ = 43
14 maj 23:14
agnieszka: no ale tam basia policzyła ze b=3 a niejeden
14 maj 23:18
Basia: Agnieszko nie b tylko r=3
r to różnica ciagu
teraz rozwiązujesz równanie z niewiadomą n
n to numer wyrazu ciągu
n1 = −1−436 = −446∉ℕ
n2 = −1+436 = 426 = 7
odp. 7 wyrazów ciagu dake w sumie 77
14 maj 23:34