ola: rozwiąż nierówność (x-2)(x+1)>0 czy może mi ktoś pomóc proszę
5 cze 20:11
Basia: przeciez to jest banalne.... szukasz pierwiastków. z 1 nawiasu bedzie to 2, a z drugiego
-1. rysujesz sobie rysunek pomocniczy... i wychdzi Ci, ze x należy(-nieskonczonosci,1) i
od (2,+nieskończoności)

5 cze 20:22
basi8a: przeciez to jest banalne.... szukasz pierwiastków. z 1 nawiasu bedzie to 2, a z drugiego
-1. rysujesz sobie rysunek pomocniczy... i wychdzi Ci, ze x ∈ (-∞,1) v
(2,+∞)
5 cze 20:28
borys: kolo ktory miał problem z tym zadankiem to musiał byc nie wiem chyba spał na lekcjach
majcy
5 cze 20:52
Asia: (x-2)(x+1)>0
x2+x-2X-2>0
x2-x-2>0
a=1, b=(-1), c=(-2)
liczysz deltę:
Δ=b2-4ac
Δ=(-1)2-4*1*(-2)
Δ=9
√Δ=3
liczysz miejsca zerowe:
x1=(-b-√Δ)/(2a) x2=(-b+√Δ)/(2a)
x1=(1-3)/(2*1) x2=(1+3)/(2*1)
x1=-2/2 x2=4/2
x1=-1 x2=2
zaznaczasz na osi miejsca zerowe i rysujesz parabolę (ramionami do góry, bo a jest
dodatnie) i wychodzi, że xe(-∞;-1) (2;+∞)
6 cze 20:11
ola: dziekuje asiu
6 cze 21:35
Jakub: Zobaczcie na stronę
118. Jeżeli funkcja kwadratowa jest w postaci iloczynowej to od
razu można podać pierwiastki czyli -1, 2.
Asia dobrze zrobiła tylko strasznie naokoło.
6 cze 22:22
Asia: owszem, ale chodziło mi o to żeby pokazać Oli o co w tym chodzi i skąd się to wszystko
bierze
![emotikonka]()
chociaż fakt, skoro:
y%3Da(x-x
1)(x-x
2) to od razu widać jakie są miejsca zerowe
7 cze 13:15