dawdawdwawd
karolajn: Dany jest wielomian w(x)= x3 +bx2 +cx+ d. Wielomian ten ma trzy pierwiastki tworzące ciąg
geometryczny o pierwszym wyrazie 2. Wartośćwielomianu w punmcie (3) jest ówna 5. Wyznacz
pierwiastki tego wielomianu.
4 lis 21:07
4 lis 21:11
ZKS:
W(x) = (x − 2)(x − 2 * q)(x − 2 * q
2)
W(3) = 5
(3 − 2)(3 − 2q)(3 − 2q
2) = 5
4q
3 − 6q
2 − 6q + 9 = 5
4q
3 − 6q
2 − 6q + 4 = 0
4(q + 1)(q
2 − q + 1) − 6q(q + 1) = 0
(q + 1)(4q
2 − 10q + 4) = 0
| | 1 | |
4(q + 1)(q − |
| )(q − 2) = 0 |
| | 2 | |
Dokończ.
4 lis 21:15