znów wielomiany..
Maciej: Damy jest wielomian w(x) = x
3 +bx
2 +cx +d. Wielomian ten ma trzy pierwiastki tworzące ciąg
geometryczny o pierwszym wyrazie 2. Wartość wielomianu w punkcie 3 jest równa 5. Wyczna
Pierwiastki tego wielomianu.
nie mam pojęcia jak to zrobić

narazie doszedłem do tego ze 4q
3 − 6q
2 −6q +4 = 0 i niewiem co dalej...
4 lis 16:04
Maslanek: No to rozwiąż to równanie

4(q
3+1)−6q(q+1)=0
4(q+1)(q
2−q+1)−6q(q+1)=0
(q+1)(4q
2−10q+1)=0
4 lis 16:06
Maciej: nie wydaje mi się żeby to było poprawnie

nie mam już głowy do tych zadań ..
4 lis 16:10
Maslanek: W(x)=(x−2)(x−2q)(x−2q
2)
Oraz W(3)=5
Stąd:
W(3)=(3−2q)(3−2q
2)=9−6q
2−6q+4q
3=5.
Stąd: 4q
3−6q
2−6q+4=0
Just have a little faith
4 lis 16:16
ro: Wychdzą z tego q=−1 q=1/2 q=2 Które z nich jest właściwe, a może wszystkie?
5 gru 15:31