.
ollka17: Rzucono kamień z prędkością początkową 10m/s pionowo do góry.Wysokość S[m], jaką osiągnie
kamień po ,t' sekundach, określona jest w przybliżeniu funkcją: S(t)=10t − 5t2. Jaką
maksymalną wysokość osiągnie ten kamień?Podaj prędkość kamienia gdy ,t'=1,5 sekundy.
4 lis 18:07
Maslanek: Skoro s=10t−5t2,
to s'=10−10t.
Ekstremum mamy, gdy s'=0 ⇒ t=1.
s(1,5)=15−2,25*5=0,75*5=3,75.
4 lis 19:08
ollka17: a dalej?
4 lis 19:16
Maslanek: Aha...

Mój błąd
V(1,5)=10−15=−5
4 lis 19:25
4 lis 19:37
ollka17: no olka ich nie

dzieki wilelki

4 lis 19:49