funkcja kwadratowa (poprawka)
Maciek: Rzucono kamień z prędokością początkową 10 m/s pionowo do góry. Wysokość S(m) , jaką osiągnie
kamień po t sekundach , określona jest w przybliżeniu funkcją S(t) = 10t−5t2. Jaką maksymalną
wysokość osiągnie ten kamień? Podaj prędkość kamienia gdy t−1,5 sekundy . Z góry dziękuję za
pomoc .
18 wrz 21:02
Mateusz:
v=gt wyznacz z tego czas t i podstaw do wzoru funkcji wyznaczysz w ten sposob wysokosc
maksymalną na jaką wzniosł się kamien lub podstawiając do wzoru na q paraboli, przyjmij ze g=
10m/s
2
predkosc dla zadanego t policzysz korzystajac ze wzoru: v
k=v
0−gt
i pozostaje ci potem zinterpretowac odpowiednio wynik
18 wrz 22:03