Rozkład na czynniki
Manioo: Rozłóż wielomian W(x) = x4 + 3x3 − 28x2 − 60x na czynniki stopnia możliwie najniższego
4 lis 15:02
ICSP: x przed nawias i korzystaj z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
4 lis 15:05
eloeleoleoeleo: to znaczy ?
21 sie 12:31
ICSP: Tzw wyłączysz x przed nawias a potem szukasz pierwiastków wśród dzielników 60.
Jak trafisz na pierwiastek dzielisz pozostałe wielomian przez dwumian (x−a) gdzie a jest
pierwiastkiem.
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html
21 sie 12:34
pigor: ..., lub po wyłączeniu x przed nawias
W(x)= x (x
3+3x
2−28x−60)=
x*Q(x), gdzie wielomian
Q(x)= x
3+3x
2−28x−60 zeruje się w x= −2 , więc dalej
Q(x)= x
3+2x
2+x
2+2x−30x−60= x
2(x+2)+x(x+2)−30(x+2)= (x+2)(x
2+x−30)=
= (x+2)(
2+6x−5x−30)= (x+2)[x(x+6)−5(x+6)]=
(x+2)(x+6)(x−5) ,
zatem
W(x)= x(x+2)(x+6)(x−5) − szukany
rozkład wielomianu W na czynniki . ...
21 sie 13:37