Znajdz trzy dokładne pierwiastki.
Maciej: Dany jest wielomian W(x) = (x2 − 9x + 14)(x2 + 3x + m). Wyznacz wszystkie wartości parametru
m, dla których wielomian ma dokładnie trzy pierwiastki.
Z góry dziękuję.
4 lis 14:16
Mati_gg9225535: na początek wymnóż wszystko przez wszystko
4 lis 14:17
Mati_gg9225535: albo nie
4 lis 14:18
Maciej: hmm narazie wyliczylem deltę z pierwszego nawiasu, ale co z drugim, wyliczenie delty raczej nic
mi nie da.
4 lis 14:21
Mati_gg9225535: zauważ że pierwszy nawias to część wielomianu która ma dwa pierwiastki, x
1=2 i x
2=7
to żeby calosc miala tylko 3 to kolejny nawias musi mieć tylko jeden, ale to jest nie możliwe
gdyż przed x
2 nie ma parametru, wiec widzimy że jest to również część wielomianu która bedzie
miala 2 pierwiastki, natomiast my chcemy by były tylko 3 rozwiazania a nie 4, wiec trzeba tak
dobrac parametr m, by jednym w pierwiastków x
2+3x+m był pierwiastek z pierwszego nawiasu t.j.
2 lub 7

czy spróbujesz dalej sam ?
4 lis 14:22
Kejt:
najpierw sprawdźmy czy ten wielomian już ma jakieś pierwiastki:
x
2−9x+14=0
Δ=81−4*14=25
√Δ=5
ma dwa. a ma mieć 3, więc drugie równanie może mieć tylko jeden pierwiastek.
jeden pierwiastek będzie miało gdy: Δ=0
Δ=3
2−4m
9−4m=0
dokończ..
4 lis 14:22
Mati_gg9225535: a czy nie moze miec dwóch w tym jeden który się powtarza ?
4 lis 14:22
Kejt: aj..racja..będzie jeden pierwiastek dwukrotny..
to trzeba jeszcze sprawdzić:
f(7)=0
f(2)=0
4 lis 14:24
Maciej: hmm. wyszło mi że m = 9/4 a w odpowiedziach jest
m∊∅
m∊(−∞,9/4) \ (−70, −10)
4 lis 14:27
Mati_gg9225535: zależy co rozumiesz pod symbolem f( )

drugi nawias tak ?
4 lis 14:27
Maciej: Ahh, dobra już wiem, mati dzięki
4 lis 14:28
Mati_gg9225535: Maciej, na pewno dobrze przepisales odpowiedzi ? postać nawiasów też odgrywa rolę w tym zadaniu
ważną
4 lis 14:28
Maciej: nawiasy {−70, −10} a reszta dobrze
4 lis 14:29
Mati_gg9225535:
Kejt też podziękuj

gdyby nie ona pominięta byłaby jedna opcja bo osobiście nie wpadłem
na Δ=0
4 lis 14:29
Kejt: nawzajem...powiedzmy, że się uzupełniliśmy
4 lis 14:31
Mati_gg9225535: lubie stwierdzenie "uzupełniliśmy"

powiedzmy
4 lis 14:32
Mati_gg9225535: tylko ta odpowiedz mnie ciekawi wciąż
4 lis 14:33
Kejt: w sumie nie policzyłam tego..zaraz mogę sprawdzić..
4 lis 14:34
ICSP: | | 9 | |
odp : m ∊ { |
| ; − 70 ; − 10 } |
| | 4 | |
4 lis 14:35
Mati_gg9225535: własnie
4 lis 14:35
Maciej: i w raz utknąłem, a raczej nie utknąłem tylko nie rozumiem pewnej rzeczy , mianowicie zapisu:
z f(2) = 0 wyszło mi m= −10
z f(7) = 0 wyszło mi m= −70
i moje pytanie dotyczy końcowego zapisu

m∊(−∞,9/4) \ {−70, −10}
4 lis 14:35
Mati_gg9225535: tylko kolejność nie ta !
4 lis 14:35
Maciej: No właśnie wyszło mi to samo co ICSP a dlaczego w Operonie(zbiór zadań rozsz do matury)
odpowiedz i rozpiska mija się z naszymi wynikami.. czyżby błąd po ich stronie ?
4 lis 14:36
Mati_gg9225535: tak, jesli nie wierzysz sprawdz sobie dla x=1 ile bedzie miec pierwiastków 2 nawias
4 lis 14:37
Kejt: yup, wszystko się zgadza..błąd w odpowiedziach.
4 lis 14:37
4 lis 14:38
Kejt: muszę się w końcu tych dowodów nauczyć..
4 lis 14:39
Mati_gg9225535: tego nauczyć się nie da :<
4 lis 14:40
Mati_gg9225535: trzeba zapisać coś i wpaść na pomysł, lub próbować z róznych stron sie do tego dobrac
4 lis 14:41
Mati_gg9225535: zaraz wracam i pomyśle nad tym dowodem jeszcze

w piecu trzeba napalić ^^
4 lis 14:41
ICSP: przecież Godzio już napisał
4 lis 14:41
Kejt: nauczyć −> poćwiczyć..
4 lis 14:41
Kejt: cześć
ICSP tak w ogóle

jak się studentuje?
4 lis 14:42
Maciej: W książce postęp jest tak zapisany
I wynik jest taki jak podawalem wcześniej
4 lis 14:42
ICSP: błąd w odpowiedziach. Jak dla mnie koniec tematu.
4 lis 14:43
ICSP: Witaj
Kejst 
Studentuje się jak zwykle

Spanie − uczelnia − jedzenie − uczelnia − forum − spanie

Czasem się zrobi jakąś pracę domową na zaliczenie i chyba to wszystko
4 lis 14:45
Kejt: ech..już mi się podoba..tylko mało jedzenia jest w planach
4 lis 14:47
ICSP: Na początku jest ciężko, ale jak już sie przyzwyczaisz to nawet fajne jest życie studenta
4 lis 14:52
Mati_gg9225535: no no fajnie bedzie

ale najpierw to trzeba tę maturę zdać
4 lis 15:02
Mati_gg9225535: a co do rozwiązania Godzia to jakos nie łaipe tego co on tam napisał
4 lis 15:03
Kejt: ze zdaniem raczej nie będzie problemu..tylko trzeba jakiś przyzwoity wynik dostać
4 lis 15:04
ICSP: bo to
Godzio 
Jego rozwiązania wybiegają poza nasze możliwości
4 lis 15:04
Mati_gg9225535: no tak tak

racja
Kejt 
przyzwoity też bedzie tego jestem pewien

ale czy
wystarczający?!
4 lis 15:06
Kejt: przyzwoity>wystarczający...przynajmniej jak dla mnie
4 lis 15:06
Mati_gg9225535: niech Ci bedze

a na ile % mierzysz ?
4 lis 15:09
Kejt: jak będzie poniżej 90% to moje ambicje legną w gruzach...
4 lis 15:15
Mati_gg9225535: ouu

to gdzie Ty sie wybierasz c: oczywiscie mowimy o rozszerzonej matmie tak ?
4 lis 15:51