matura
xxx: zad.1Okrąg o promieniu 5cm przecięto prostą odległą od środka okręgu o 3cm.Oblicz długość
cięciwy,której końcami są punkty przecięcia się się prostej z okręgiem.
zad.2napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(2,1) i nachylonej do osi x pod kątem
60
0
zad.3 objętość walca jest równa 72π a jego wysokość ma długość 8.Oblicz obwód l podstawy tego
walca
nie wiem jak zrobić te zadania pomoże ktoś? próbowałam już chyba milion sposobów i nic
14 maj 17:17
♊:

@ zad 1
Niebieskie odcinki to promienie okręgu
Czerwony odcinek to odleglość prostej od środka okręgu (odległosc punktu d prowtej mierzymy pod
kątem prostym)
Zielona prosta to ta prosta.
Powstał trójkąt równoramienny − poradzisz sobie dalej ?
14 maj 17:22
Edek: Zad.1
powstaje ma trójkąt prostokątny
32+c2=52
c=4
Zad.2
y=ax+b
1=2a+b
b=1−2a
y=ax+1−2a
tgα=600=√3
a=tgα
a=√3
y=√3x+1−2√3
Zad.3
V=πr2h
72π=πr2h
72=r2h
r2=9
r=3
Obw=2πr=6π
14 maj 17:24
♊: @ zad 2
Kąt nachylenia prostej do prostej masz tutaj opisany:
1212
Powinnaś dać sobię radę ;
).
@ zad 3
Jaki jest wzór na objętość walca?
Co możesz z niej uzyskać ?
Jak z pola koła można obliczyć obwód ?
14 maj 17:25
xxx: dziękuje
14 maj 17:49