wielomiany
Reksio: Resztą z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+3) jest liczba −7. Jednym z miejsc zerowych
wielomianu jest liczba 4. Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3)(x−4)
3 lis 19:06
Reksio: pomozcie prosze
3 lis 19:16
Reksio: Plisska
3 lis 19:20
Eta:
z treści zadania: W(−3)= −7 i W(4)=0
W(x)= P(x)*(x+3)(x−4)+R(x) , to R(x) = ax+b , bo jest wielomianem co najwyżej stopnia
pierwszego
W(−3)= P(−3)*(−3+3)(−3+4) −3a+b ⇒ −3a+b= −7
W(4)= Q(4)*(4+3)(4−4) +4a+b ⇒ 4a+b=0
rozwiąż ten układ równań i podaj "a" i"b" i R(x)=...
3 lis 19:25
Reksio: czyli R(x)=x−4 tak?
3 lis 19:30
3 lis 19:30