ciag i wielomiany
Reksio: Współczynniki wielomianu W(x)= ax3+bx2+cx+d tworzą w kolejności alfabetycznej ciąg
arytmetyczny. Wartośc wyrazenia w punkcie −2 wynosi −14 a wartosc wielomianu w punkcie −1
wynosi 4. Wyznacz wspołczynniki a,b,c,d tego wielomianu.
3 lis 19:20
Eta:
a,b,c,d −−− tworzą ciąg arytm.
to: 2b=a+c i 2c= b+d
i W(−2)= −14 ⇒ ..............
i W(−1)=4 ⇒ ........
rozwiąż układ tych czterech równań i to wszystko
3 lis 19:38
Reksio: no własnie ten uklad mi nie chce wyjsc
3 lis 19:40
Reksio: mozesz mi pokazac jak go rozwiazujesz? chce wiedziec co zle robie i jak mam to robic
3 lis 19:52
Eta:
Łatwiej jest tak: ( z dwiema niewiadomymi)
(*) a , b= a+r , c= a+2r, d= a+3r
W(−2) = −8a+4b−2c+d= −14 (**) i W(−1)= −a+b−c+d= 4 (***)
teraz podstawiając za a, b, c, d z (*)
(**) otrzymasz:
−5a+6=−14 i (***)
2r=4 ⇒
r=2
to
a= 4 zatem
b= 6 , c= 8, d= 10
3 lis 20:42