Wielomian W(x)= -4x^4 + 26x^3 - 12x^2 po rozłożeniu na czynniki może miec posta
ona:): Wielomian W(x)= −4x
4 + 26x
3 − 12x
2 po rozłożeniu na czynniki może miec postac:
bardzo prosze o pomoc

3 lis 17:22
krystek: wyłacz:−2 x2 pzed nawias i masz trójmian
3 lis 17:24
lucy: W(x)=−2x2(x−6)(x−12)
3 lis 17:30
ona:): a co dalej?
3 lis 17:34
krystek: A co chcesz ? Jakie masz polecenie?
3 lis 17:35
ona:): nie mma takiego wyniku w odpowidziach
3 lis 17:35
ona:): A. 2x2 ( x+6)( 2x−1)
B. −2x2 ( x−6) (2x−1)
C. −2x2 ( x+6) (2x+1)
D. 2x2 ( x−6 )( 2x+1)
3 lis 17:37
ona:): mozesz bardziej to jakos rozpisac bo podales sam wynik
3 lis 17:37
krystek: włacz 2 do drugiego nawiasu
| | 1 | |
−2x2*2(x−6)(x− |
| )=−2x2(x−6)(2x−1) |
| | 2 | |
3 lis 17:39
ona:): czyli tak jak teraz napsiales jest dobrze i tak mam napisac?
3 lis 17:40
bezendu1990: masz taką odpowiedź B) −2x2(x−6)(2x−1)
3 lis 17:40
krystek: lucy nie dopisała 2
3 lis 17:40
ICSP: B
3 lis 17:41
ona:): wogule nie wiem skad sie to wzielo
3 lis 17:41
Piotr:
w ogóle
3 lis 17:43
ona:): nie czepiaj sie tak słowek
3 lis 17:44
krystek: w ogóle
Postać iloczynowa tójmianu a(x−x1)(x−x2)
3 lis 17:44
Piotr:
nie czepiam sie tylko poprawiam
3 lis 17:44
ona:): i to jest wzór do tego zadania tak?
3 lis 17:46
ona:): przestań sie ze mnie nabijać.
3 lis 17:47
Saizou : ewentualnie możesz robić w drugą stronę, czyli wymnażając poszczególne nawiasy i redukując do
postaci ogólnej
3 lis 17:48
3 lis 17:49
ona:): ok dzieki. A cos takiego:
3 lis 17:49
Piotr:
ale ja sie nie nabijam. naprawde.
to jest wzor na postac iloczynowa trojmianu kwadratowego.
3 lis 17:49
ona:): Rozkład wielomianu G(x) = ( x2 − 4) (x2 + 5x + 6) na czynniki jest nastepujacy:
3 lis 17:50
bezendu1990: (x−2)(x+2) a w tym drugim policz deltę
3 lis 17:51
Piotr:
pierwszy naiwas wzor skrowonego mnozeni a2−b2 = (a−b)(a+b)
drugi nawias : policz Δ i pierwiastki.
3 lis 17:52
krystek: x2−4=(x+2)(x−2)
x2+5x+6 =(x−x1)(x−x2) policzΔ x1 ix2
3 lis 17:52
3 lis 17:53
bezendu1990: (x−2)(x+2)2(x+3)
3 lis 17:54
bezendu1990: i to koniec zadania
3 lis 17:54
ona:): Δ= b
2 − 4ac
Δ= 25−4*1*6
Δ= 25−24=1
dobrze

?
3 lis 17:54
ona:): ej ja chcialam zrobic na sprawdzenie
3 lis 17:55
Piotr:
dobrze.
3 lis 17:56
bezendu1990: masz jeszcze coś
3 lis 17:56
ona:): nie juz wszystko
3 lis 18:04