dzięki
tom: wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji:
f(x)=X + 4x x>0
3 lis 16:16
Nienor: A umesz liczyć pochodną i granice?
3 lis 16:26
tom: no tak sobie
3 lis 16:40
tom: pochodna będzie
1 − 4x2 ?
czy dalej coś z tym się robi?
3 lis 16:42
3 lis 16:42
Nienor: Porównaj ją do zera. Jak pochodna jest ujemna funkcja maleje, jak dodatnia rośnie. W miejscu
zerowym jest ekstremum lokalne (to akurat trochę nad wyraz, bardziej możemy się spodziewać, że
tam jest, ale u ciebie chyba wyjdzie

Jedna uwaga nie przenoś nic na drugą stronę
3 lis 16:48
tom: f'(x)= (x)' + (4x )' = 1 − 4x2
3 lis 16:48
tom: 1 − 4x2 = 0
3 lis 16:49
tom: teraz mam problem jakie wartości zaznaczyć na osi i jak będzie szedł wykres
3 lis 16:51
Nienor: Z x≠0
(x
2−4)x
2>0
(x−2)(x+2)x
2>0
3 lis 16:54
tom: ok tylko że teraz muszę jakoś wyliczyć X?
3 lis 16:59
3 lis 17:01
tom: super bardzo dziękuję za pomoc

mam jeszcze jeden przykład :
f(x)= x
2 ln x
3 lis 17:05
tom: pochodna to będzie f'(x) = 2x 1x ?
3 lis 17:06
tom: zawsze mam problem jak dalej pociągnąć takie równania
3 lis 17:07
Nienor: Nie, bo to iloczyn duch funcji: x2 i lnx. Kożystasz ze wzoru:
(f*g)'=f'g+fg', czyli
(x2)'lnx+x2(lnx)'
3 lis 17:11
tom: czyli wyjdzie
2x lnx + x2x
3 lis 17:14
Nienor: no 2xlnx+x
3 lis 17:23