Liczby rzeczywiste3.
Mańka: Wykaż z definicji, że liczba a=√11 jest niewymierna.
3 lis 14:10
3 lis 14:14
Godzio:
Załóżmy nie wprost, że a jest wymierna wówczas:
| | p | |
√11 = |
| Założenie: p,q względnie pierwsze |
| | q | |
11q
2 = p
2 ⇒ 11 | p, p = 11k ⇒ 11q
2 = 121k
2 ⇒ q
2 = 11k
2 ⇒ 11 | q sprzeczność, z
założeniem.
3 lis 14:14
Mańka: godzio nie rozumiem twojego zapisu:"11q2 = p2 ⇒ 11 | p, p = 11k ⇒ 11q2 = 121k2 ⇒ q2 = 11k2 ⇒ 11
| q sprzeczność, z
założeniem."
nie wiem co maja te twoje kreski oznaczac. jesli mozesz to wytlumacz
3 lis 14:18
Godzio: 11 | q ⇒ 11 dzieli q, lub jak wolisz, q jest podzielne przez 11, czyli jest postaci
q = 11k
3 lis 14:20
Mańka: nie rozumiem dlaczego tak
3 lis 14:23
PuRXUTM: zobacz na mój link tam to objaśniłem wydaje mi się "w miarę" czytelnie
3 lis 14:23
Mańka: no wlasnie juz patrzylam ale nie rozumiem, jest to zbyt skomplikowane dla mnie chyba
3 lis 14:25
PuRXUTM: przeczytaj jeszcze raz powoli, wiele rzeczy na pierwszy rzut oka jest skomplikowane...
3 lis 14:27
Godzio:
Czego nie rozumiesz ?
Napisz, do którego momentu jest jasne.
3 lis 14:28
Mańka: dobra juz ogarnelam, mam nadzieje ze dobrze mysle
3 lis 14:46
Mańka: dzieki
3 lis 14:46