wykaż
kim: Wykaż z definicji, że liczba a=
√11 jest niewymierna.
Tak, więc zaczęłam tak:
Założenia:
p,q ∊ C
q ≠ 0
| p | |
| = √11 − liczby niewymiernej nie można zapisać w postaci p/q |
| q | |
p = q
√11 | ()
2
p*p = 11q*q
i dalej nie wiem co zrobić, zacięłam się. Pomoże ktoś?
9 paź 22:20
zygi: robiłem coś podobnego niedawno z pierwiastkiem z 3, podnieś do kwadratu obie czesci p/q i pP11}
musisz wykazać, że liczby p i q nie są względnie pierwsze i to będzie dowód nie wprost
potwierdzający założenie
9 paź 22:27
zygi: ale dokładnie jak to robiłem już nie pamiętam
9 paź 22:28
PuRXUTM: jeżeli to ma się równać to po lewej stronie musi występować tyle samo "jedenastek" co po prawej
zauważ że
− jeśli w rozkładzie liczby p nie występuje 11 to po lewej stronie jest zero jedenastek−
sprzeczność
− jeżeli w rozkładzie liczby p występuje jedna 11 to po lewej stronie jest ich dwie ( bo p*p)
czyli dochodzimy do wniosku że po lewej stronie albo nie będzie występowało 11 albo będzie
występowało parzystą ilość razy ( bo p*p )
teraz zajmijmy się prawą stroną :
po prawej stronie już znajduje się jedna "11" i przynajmniej jedna musi być bo q≠0
i znowu jeżeli w rozkładzie liczby q występuje 11 to będzie występowało parzystą ilość razy +
ta jedna jedenastka więc po prawej stronie zawsze będzie nieparzysta liczba 11 a po lewej
parzysta liczba 11
więc L≠P
9 paź 22:28
kim: O matko! Strasznie długi ten dowód, ale rozumiem go

Zawsze dziwią mnie dowody w których jest stosunkowo więcej tekstu niż liczenia/liczb (ale to
tak offtopic

)
Dzięki wielki
PuRXUTM! Dzisiaj masz chyba jakiś dzień dobroci, bo już trzeci raz mi
pomagasz ; ))
9 paź 22:38