Rozwiąż równanie
Bajka: Rozwiąż równania |x2+2x|−|2−x|=|x2−x|
1o |x2+2x| = x2+2x, dla x∊(−∞, −2> ∪ <0,+∞)
−x2−2x, dla x∊(−2,0)
2o |2−x|=2−x, dla x∊<2,+∞)
−2+x, dla x∊(−∞,2>
3o |x2−x|= x2−x, dla x∊(−∞,0> ∪ <1,+∞)
−x2+x, dla x∊(0,1)
Pomoże mi ktoś, bo wcale tego nie rozumiem, proszę o łopatologiczne wytłumaczenie
3 lis 13:23
3 lis 13:26
Bajka: Jak nikt nie odpisuje,a ja naprawdę nie potrafię tego zrobić
3 lis 13:27
Artur ..... :

na osi zaznaczylem kolorami który modul kiedy jest 'bez zmian' ... (czyli wyrażenie pod modułem
>0)
stąd wynika, że:
dla x∊<−
∞,−2>
wyrażenie w pierwszym bez zmian
w drugim ... zmiana znaku
w trzecim bez zmian
dla x∊(−2;0>
pierwsze ... zmiana znaku
drugi ... zmiana znaku
w trzecim bez zmian
dla x∊(0,1)
pierwsze ... zmiana znaku
drugi ... zmiana znaku
trzeci ... zmiana znaku
dla x∊<1,2)
w pierwszym bez zmian
w drugim ... zmiana znaku
w trzecim bez zmian
dla x∊<2;+
∞)
w pierwszym bez zmian
w drugim bez zmian
w trzecim bez zmian
rozumiesz skąd to się wzięło
3 lis 13:35
Artur ..... :
cholera ... i jest oczywiście źle ... sugerowałem się Twoim rozwiązaniem
a 2o źle zrobilaś
3 lis 13:37
Artur ..... :
nanieś poprawki ... powinnaś otrzymać 4 przedziały
3 lis 13:38
Bajka: Czy te moje przedziały są dobrze rozpisane?
Bo widzę różnicę w 2o i 3o przedziale.
A czy mogę prosić o sprawdzenie tych równań do odpowiednich przedziałów, bo nie wiem gdzie
robię błędy:
1o
x2+2x−(−2+x)=x2−x
2o
−x2+2x−(−2+x)=x2−x
3o
x2+2x−(−2+x)=x2−x
4o
x2+2x−(−2+x)=−x2+x
5o
x2+2x−(−2+x)=x2−x
6o
x2+2x−(2−x)=x2−x
3 lis 13:54