równanie kwadratowe z wartością bezwzględną
Bajka: mam prośbę, wczoraj nie skończyłam równania |x2+2x|−|2−x|=|x2−x|. Czy mogę prosić o
sprawdzenie przedziałów i równań:
1o x∊(−∞,−2> ∪ <0,+∞)
x2+2x−(−x+2)=x2−x
2o x∊(−2,−1>
−x2−2x−(−x+2)=x2−x
3o x∊(−1,0)
−x2−2x−(−x+2)=−x2+x
4o x∊<2,+∞)
x2+2x−(x−2)=x2−x
Z góry dziękuję za wczorajszą pomoc i dzisiejszą.
3 lis 11:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
czemu przedział z 4o ma część wspólną z przedziałem z 1o
dla przedziału (jako całości) 1o nieprawdziwe jest to równanie
3o podział zły
bzdurne podziały
całe zadanie do poprawy ... zrób od początku, bo masz źle wyznaczone miejsca zerowe
3 lis 11:23
Bajka: czy dla
1o |x2+2x| = x2+2x, dla x∊(−∞, −2> ∪ <0,+∞)
−x2−2x, dla x∊(−2,0)
2o |2−x|=2−x, dla x∊<2,+∞)
−2+x, dla x∊(−∞,2>
3o |x2−x|= x2−x, dla x∊(−∞,0> ∪ <1,+∞)
3 lis 12:08
Bajka: dla 3o −x2+x, dla x∊(0,1)
Pomoże mi ktoś, bo wcale tego nie rozumiem, proszę o łopatologiczne wytłumaczenie
3 lis 12:24