funkcja
adaś:
narysuj wykres funkcji :
f(x)=|x−2|−2|x+1|
robię tak:
x−2−2x−2=−x−4 dla x∊<−1,2>
−x+2+2x+2=x+4 dla x∊(−1,2)
x−2+2x+2= 3x dla x∊ (−1,2>
−x+2−2x−2=−3x dla x∊(2,1>
dobrze robię, jak nie to powiedzcie jak mam poprawnie takie zadania robić
3 lis 13:19
Artur ..... :
co to są za przedziały
3 lis 13:21
3 lis 13:22
Mila:

f(x)=|x−2|−2|x+1|
1) rozważ w jakim przedziale
a) x−2≥0 oraz x+1≥0 wtedy możesz opuścić znak wartość bezwzgledna | ..|
x−2≥0⇔x≥2 ( zaznaczę na zielono)
b) x+1≥0⇔x≥−1 (zaznaczę na niebiesko)
W przedziałach:
(−
∞;−1)
<−1;2)
<2;
∞)
Zaczynam:
dla x∊(−
∞;−1) obydwa wyrażenia (x−2 i x+1 są ujemne)
f(x) =−x+2−2(−x−1) ⇔f(x)=−x+2+2x+2⇔f(x)=x+4
dokończ, napisz jak wygląda f(x).
Zobaczę za godzinę.
3 lis 13:35
henryk: dokładnie, musisz robić przedziałami. czyli kiedy wyrażenia (x−2) i (1+x) przyjmą wartość zero
. a no na pewno dla 2 (jesli chodzi o pierwsze) i −1, ( jesli chodzi o drugie ) teraz narysuj
te przedziały na osi. rozważ teraz te funkcje w każdym przedziale .( wówczas musisz ustalić
znaki wyrazen i mozesz juz opuscic wartość bezwzględną
3 lis 13:56
adaś:
Dzięki Wam za rozpisanie lecz,
1) dla x∊(−∞;−1) jest f(x)=x+4
2) dla x∊ <−1;2) teraz jedno wyrażenie jest ujemne a drugie dodatnie i na odwrót?
3) dla x∊ <2;∞) oba są dodatnie czyli x−2−2x−2 = −x−4
3 lis 14:10
adaś: ?
3 lis 14:47
adaś:
chodzi mi o wpis 3 lis 14:10
3 lis 14:58
adaś: pomoże ktoś ?
3 lis 15:27
Krzysiek : Przeciez juz CI pisalem jak sie wyznacza przedzialy, czego tam nie rozumiesz.
masz np takie rownanie Ix−5I+Ix+8I=6 to jest przyklad . Masz tutaj 2 wartosci bezwgledne wobec
tego przedzialow bedzie 3 bo liczba przedzialow jest o 1 wiecej niz wartosci bezwzglednych.
Przedzialy sie wyznacza w ten sposob ze patrzysz dla jakiej wartosci wyrazenie pod wartoscia
bewzgledna rowna sie 0 dla Ix−5I=0 ⇒x−5=0⇒x=5. teraz liczymy dla Ix+8I=0 ⇒x+8=0⇒x=−8 Widzisz
ze −8 jest mniejsze od 5 wobec tego bedziemy mieli nastepujace przedzialy
1 . Zawsze bierzesz od −∞do mniejszej z liczb dla ktorych te wartosci bezwzgledne sie zeruja −
unas bedzie to −8 czyli mamy przedzial (−∞,−8)
2przedzial to bedzie <−8,5) pierwszy nie uwzglednial −8 wiec nalezy to −8 uwzglednic w drugim
przedziale i dlatego jest przedzial lewostronnie domkniety
3 przedzial to <5,∞) drugi nie uwazglednial 5 wiec trzeeci musi uwzglednic 5 wiec dlatego
trzeci przedzial jest lewostronnie domkniety. . Wyznacz tym sposobem przdzidzialy tego
rownania. napisz je . i napisz jakie bedzie rownanie po opuszczeniu watrosci bezwzglednych w
drugim przedziale . Dla piewrszego i trzeciego przedzialu rownania po opuszczeniu wartosci
bezwzglednych sa dobre . Dopiero wtedy bedziemy dalej dzialac .jesli napiszesz zle to sie
poprawi .
3 lis 15:28
Krzysiek : PO drugie co to jest za rozumowanie ze jesli pierwsze jest ujemne w danym przedziale a drugie
dodatnie to mozesz zapisac ze 1 wyrazenie jest dodatnie a drugie ujemne . Tak sie nie robi.
sprwdzaz jaki bedzie znak w dany przedziale . Przeciez tez juz CI to pisalem i napisales ze
wiesz o co chodzi.
3 lis 15:35
adaś:
"Masz tutaj 2 wartosci bezwgledne wobec tego przedzialow bedzie 3 bo liczba przedzialow jest o
1 wiecej niz wartosci bezwzglednych" nie bardzo to pojmuje Krzychu, tak musi być i tyle tak ?
Resztę rozumiem tak :
1)Gdy mam x∊(−∞;−1) to obydwa wyrażenia x−2 oraz x+1 są ujemne bo w przedziale znajdują się
tylko wartości ujemne ,tak ?
2)Gdy mam x∊ <−1;2) tego tu nie rozumiem jak to rozpatrzyć
3)Gdy mam dla x∊ <2;∞) to oba wyrażenia są dodatnie bo wartości w przedziale są same dodatnie?
3 lis 15:40
adaś: ciężko mi dziś coś idzie ta matma, zaraz poszukam to co mi pisałeś
3 lis 15:41
adaś: Krzychu dobrze piszę z 3 lis 15:40 ?
3 lis 15:52
konrad: 2. wyrażenie z pierwszego modułu jest zawsze ujemne, z drugiego zawsze dodatnie
3 lis 15:59
adaś: ok , ale po czym to zauważyć że tak ma być?
3 lis 16:01
adaś: ?
3 lis 16:23
konrad: no to widać
3 lis 16:46
Mila: f(x)=|x−2|−2|x+1|
Adaś, zaznaczyłam Ci na kolorowo jakie znaki mają wyrażenia (x−2) i (x+1)
i tak w przedziale <−1;2)
x+1>0 w takim razie |x+1|=x+1
natomiast x−2<0 to |x−2|=−x+2
więc f(x)=−x+2−2(x+1)=−x+2−2x−2
f(x)=−3x
i tak w przedziale <2;∞) obydwa wyrażenia są dodatnie to opuszczasz znaki wartości
bezwzględnej
f(x)=x−2−2(x+1)=x−2−2x−2
f(x)=−x−4
Teraz rysuj, ja za chwilę narysuję to sprawdzisz sobie.
3 lis 16:51
adaś: nie rozumiem tego
po czym poznajesz że |x+1|=x+1 a nie |x+1|= −(x+1)= −x−1

b) <−1;2)
x+1>0 w takim razie
|x+1|=x+1
natomiast x−2<0 to |x−2|=−x+2
więc f(x)=−x+2−2(x+1)=−x+2−2x−2
f(x)=−3x
3 lis 16:57
adaś: Mila, powiesz mi ?
3 lis 17:22
adaś: odpowie ktoś na 3 lis 16:57? Bardzo mi zależy
3 lis 17:45
aniabb: po przedziale się poznaje (albo podstawiając jakąś liczbę ) tak b) masz dobrze
3 lis 17:52
adaś: czyli mam przedział <−1;2) i jak podstawie np −1 w miejsce x czyli |−1+1|=−1+1 czyli 0 i w
taki razie zostawiam dodatnio |x+1|
3 lis 18:25
Aga1.: Podstawiasz liczbę z wnętrza przedziału, więc ani −1, ani 2, tylko np1.
3 lis 18:31
adaś: −1 chyba jeszcze się zalicza bo przedział domknięty ,prawda?
3 lis 18:37
Krzysiek : Adas. .jesli chodzi o liczbe przedzialow to tak musi byc. jesli masz np 4 wartosci
bezwzgledne to bedzie 5 przedzialow
Adas. ja sie ostanio tyle Tobie napisalem jak to sie robi z tymi przedzialami. NApisalem CI ze
dopoki nie nauczysz sie odczytywac z osi liczbowej czy opuszczajac wartosc bezwzgledna w
danym przedziale nalezy zmienic znak czy nie,musisz sobie wziac liczbe z tego przedzialu
jakakolwiek −byleby z tego przedzialu i podstawic za x do wartosci bezwzglednej . TO nie
zalezy od tego ze w przedziale sa liczby ujemne czy dodatnie . Najpierw musisz to sprawdzic
Wezmy drugi przedzial <−1,2) . Do tego przedzialu naleza liczby od −1 wlacznie do 2 ale 2 nie
nalezy . LIczby 2 nie mozesz wziac bo nie nalezy do przedzialu ale mozesz wziac np 1,5 wobec
tego x=1,5
Zobaczmy czy musimy zmienic znak opuszczajac Ix−2I, TO za x podstawmy 1,5 i mamy
I1,5−2I=I−0,5I=−(−0,5)=0,5. WObec tego ze wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna to malezy
znienic znak opuszczajac wartosc bezwzgledna i bedzie −(x−2)=−x+2
Teraz Ix+1I to za x podstawmy tez 1,5 i mamy I1,5+1I=I2,5I=2,5 Tu nie zmieniamy znaku
opuszczajac wartosc bezwzledna bo wartosc bezwzgledna z 2,5 =2,5 i nasze Ix+1I=x+1
WObeec tego nasz erownanie w tym przedziale po opuszceniu wartosci bezwzglednych bedzie mialo
postac f(x)=−x+2−2(x+1)=−x+2−2x−2=−3x .
Umawiamy sie ze robisz tak . Jesli podstawisz za x dana liczbe z przedzialu i wyjdzie CI ze w
wartosci bezwzglednej wyjdzie CI minus np I−34 I , I−1,5I ,I−129I ,I−0,34I to zmieniasz znak
opuszczajac wartosc bezwzgledna .
Jesli natomiast jesli po bliczeniu w wartosci bezwzglednej wyjdzie plus np I2,4I I123I ,I0,12I
to znaku nie zmieniasz opuszczajac wartosc bezwzgledna . Zrob tak dla pozostalych przedzialow
i zobacz czy bedzie dobrze Musisz zrobic kilka przykladow na to . bo tak sie nie da robic .
Poczekaj teraz na rysunek i sobie sprawdz czy dobrze narysowales wykres .
3 lis 18:38
Krzysiek : A w poscie z 1825 napisales ze dla x=−1 Ix+1I=0 i zostawiasz dodatnio dlaczego dodatnio , bo
to jest prawda ale dlaczego
3 lis 18:42
adaś:
dzięki Krzychu coś powoli mi rozjaśnia to co piszesz właśnie o to mi chodziło

bo wartość
dodatnia w wartości bezwzględnej pozostaje nadal dodatnia. Zastanawiam się jednak dlaczego nie
mógłbym tego zrobić rozważająć wszystkie przypadki z wartością bezwzględną a potem rysować
rysunek np. tak jak to się ma przy równania z wartością bezwzględną.
3 lis 18:49
adaś:
Mam jeszcze pytanie, chyba mam braki jeszcze z wartości bezwzględnej, czy jak bierzemy np.
te 1,5 i podstawiamy za x czyli I1,5−2I=I−0,5I=−(−0,5)=0,5 , i wychodzi nam wartość bezwzględna
ujemna a nie może być ujemna więc zmieniamy znak −(x−2)=−x+2 bo gdy teraz podstawie 1,5 w
miejsce −x+2 lub inną liczbę z przedziału <−1,2) ,to będę miał zawsze dodatnią wartość,tak?
3 lis 18:58
adaś: ?
3 lis 19:21
Krzysiek : PO kolei. Z tym zerem to chodzi o to z edefinicji wartosci bezwzglednej
IxI=x gdy x≥0 to nie zmieniamy znaku bo jest wieksze lub rowne zero a u nas jest rowne 0
wyszlo CI ze dla x=−1 Ix+1I=I−1+1I=I0I=0 − wiec prawda ze dodatnie.
Ja rozwiazywalem takie rownania na przedzialach i teraz co widze to sie nie zmienilo . Wydaje
mi sie ze prosciej dla Ciebie bo trudniej o pomylke.
Trzecia sprawa Tak jak chcesz zrobic ze Ix−2Idla przedzialu <−1,2) =−x+2 i teraz jesli do
tego wyrazenia
−x+2 podstawisz dowolna liczbe z tego przedzialu to bedziesz mial zawsze wartosc dodatnia .
Ale czy zmienic znak opuszczajac wartosc bezwzgledna to musisz podstawic za x do wartosci
bezwzglednej . Teraz narysuj wykres tej funkcji w odpowiednich przedzialach. .Mala uwaga .
Przedzialami rozwiazujes rownania z wartoscia bezwzglena jesli masz dwie lub wiecej wartosci
bezwzglednych.
Jesli to juz jest jasne to prosze wyznaczyc przedzialy takiego rownania −pisze z glowy
Ix−3I+I2x−16I+Ix−10I=25. Na razie wyznacz same przedzialy . Pamietaj o tym co CI napisalem o
ilosci przedzialow wzaleznosci od liczby wartosci bezwzglednych. Nawet jesli napiszesz zle to
pisz
3 lis 19:37
Krzysiek : Poza tym zobacz jak sie rozwiazuje rownanie z jedna wartoscia bezwzgledna .
3 lis 19:40
adaś: Ix−3I+I2x−16I+Ix−10I=25
przyrównuje do zera
Ix−3I=0
x−3=0
x=3
I2x−16I=0
2x−16=0
2x=16
x=8
Ix−10I=0
x−10=0
x=10
Moje przedziały:
(−∞,3>U(3,8>U(8,10>(10,∞) ,nie wiem czy dobrze , może można krócej zapisać ?
3 lis 19:48
Krzysiek : Dobrze . Tylko z etu sumy tych przedzialow nie piszesz tylko
To teraz jakie bedzie rownanie w pierwszym przedziale czyli (−∞3) . masz opuscic wartosci
bezwzgledne
3 lis 20:17
Krzysiek : Do 22 posiedze z toba
3 lis 20:19
Krzysiek : Tam ma byc domkniety przedzial −ja sie pomylilem ma byc przedzial (−∞,3> czyli tez 3 nalezy do
tego przedzialu.
3 lis 20:22
adaś: w pierwszym będzie przyjmowało ujemne prawda?A dlatego bo gdy podstawię np. 2 w iska to będę
miał wartość bezwzględną ujemną więc znaki muszę zmienić czyli −(x−3)−(2x−16)−(x−10)=25
,dobrze?
3 lis 20:25
adaś: no tak, hmmm , to teraz ja weznę np. 3 i wstawię z miejsce x czyli I3−3I+I2*3−16I+I3−10I=25
to wyjdzie mi w jednym wartość bezwzględna dodatnia w drugim ujemna i w trzecim także ujemna, o
co chodzi
3 lis 20:27
Krzysiek : Wlasnie chodzi o to ze ma byc tak jak mnapisales to wdrugim poscie .znaku pierwszej wartosci
nie zmieniasz bo masz przedzial domkniety a nie otwarty i 3 nalezy do przedzialu wiec bedzie
tak samo jak z tym przedziale dla x=−1 dla Ix+1I popatrz wyzej czyli dla x=3 bedzie
Ix−3I=I3−3I=0 bo IxI=x dla x≥0 . Jakbys mial natomiast przedzial otwarty to nalezaloby zmienic
znak przy opuszczaniu wartosci bezwzglednej. Teraz rozumiesz o co chodzi z tym zerem. To pisz
rownanie i wylicz x
3 lis 20:40
Krzysiek : Adas czekam . to przeciez nie takie trudne
3 lis 20:51
adaś:
Jeżeli dobrze rozumiem , to będzie to pierwsze równanie dla x∊(−∞,3> wyglądało następująco:
x−3−2x+16−x+10=25 czyli −2x=25+3−16−10 czyli −2x=2 czyli x=−1
3 lis 21:02
Aga1.: −x+3−2x+16−x+10=25
3 lis 21:06
adaś: a to dlaczego −x+3

skoro jeśli wezmę 3 i wstawie tutaj → Ix−3I+I2x−16I+Ix−10I=25
to otrzymam w pierwszym |3−3| czyli |0| więc jest dodatnia zatem tutaj Ix−3I znaku nie zmieniam
3 lis 21:09
Aga1.: 0 nie jest liczbą ani dodatnią ani ujemną.
Nie możesz wziąć 3 (końca przedziału), ale np.2.
I co wtedy?
3 lis 21:11
adaś: dlaczego nie mogę wziąć 3 przecież perzedział mam x∊(−∞,3> ,domknięty prawostronnie
3 lis 21:15
Aga1.: Tak, ale wtedy w jednym przypadku wychodzi 0 i nie wiesz, czy zmienić znaki, czy zostawić bez
zmian.
3 lis 21:21
Krzysiek : Adas Aga ma jednak racje . Dla tego pierwszego przedzialu nalezy zmienic znak . Nie bede
ukrywal ze cos mnie zacmilo z tym zerem . Rozwiaz to rownanie tak jak napisala Aga i wylicz x
i zobacz czy nalezy do przedzialu . potem zrob drugi przedzial (3,8>
3 lis 21:23
adaś: To może źle zapisałem przedziały z →3 lis 19:48
3 lis 21:24
Krzysiek : Tez juz licze
3 lis 21:24
adaś: (−∞,3)U<3,8)U<8,10)U<10,∞) ←przedziały winny tak wyglądać prawda?
3 lis 21:26
Krzysiek : Napisales dobrze przedzialy tylko tak jak napisala Aga nie bierze sie koncow przedzialow do
obliczen
3 lis 21:26
Aga1.: Przedziały oddziel przecinkami i będzie ok.Jeśli rozwiązujesz tym sposobem, to nie bierz
"przedstawiciela" z końca przedziału.
3 lis 21:27
Krzysiek : Adas nie ma to zadnego znaczenia jak zapiszesz przedzialy czy tak jak teraz czy tak jak
przedtem
3 lis 21:27
adaś: no ale Krzychu wtedy będę miał problem z tą 3 bo będzie ona należała do przedziału i mi złe
równanie wyjdzie . Czym mam się ewentualnie sugerować przy wyznaczaniu przedziałów ?
3 lis 21:30
adaś: jeśli chodzi o takie zadania
3 lis 21:31
Krzysiek : Ads licz dalej to rownanie bo jak nie ja to Aga CI pomoze . Chce zebys to rozwiazal do konca i
zrozumial
3 lis 21:32
adaś: 1) dla x∊(−∞,3)
−x+3−2x+16−x+10=25
−4x=25−3−16−10
−4x=−4
x=1
2) dla x∊<3,8)
Ix−3I+I2x−16I+Ix−10I=25
pierwsza wartość bezwzględna będzię dodatnia ,zatem
x−3−2x+16−x+10=25
−2x=25+3−16−10
x=−1
3) dla x∊<8,10)
x−3+2x−16−x+10=25 , dwa pierwsze wyrażenia wartość bezwzglęnej będą dodatnie, a ostatnia ujemna
.
x−3+2x−16−x+10=25
2x=25+3+16−10
2x=34
x=17
4)<10,∞)
każde wyrażenie z wartością bezwzględną bedzie dodatnie
x−3+2x−16+x−10=25
4x=25+3+16+10
4x=54
x=13,5
mam nadzieję że dobrze
3 lis 21:45
Aga1.: dokładnie nie sprawdzałam.
Trzeba podać odp.
3 lis 21:49
Krzysiek : Adas . czy zapiszesz pierwszy przedzial (−∞, 3> czy tak (−∞,3) to do obliczen nie bierzesz w
obu przedzialach ich koncow . tj.−∞ i 3 tak samo jak bedziesz liczyl przedzial (3,8> czy
<3,8) nie bierz do obliczen ani 3 ani 8 .
Adas miejsca zerowe mas wyznaczone ,wiec czy zapiszez takie przedzialy (−∞,3> ,(3,8>
,(810>.(10.∞) czy tak (−∞,3),<3,8),<8,10) ,<10,∞) to widzisz sam ze nie ma to zadnego
znaczenia dla rozwiazania rownania .
jesli CI jest lepiej liczyc z tych drugich przedzialow to prosze liczyc z tych drugich co
napisales o godz 2126 . Wiec prosze zebys liczyl . Troche czasu zajmuje mi pisanie wiec
prosze zebys sie nie niecierpliwil. . Teraz do dziela . jeszcze zrobimy pare przykladow .
3 lis 21:50
adaś: Czyli wyszły mi jakieś tam iksy ,jak mam teraz narysować z tego wykres funkcji ?
3 lis 21:51
Aga1.: Miałeś rozwiązać równanie, a nie sporządzić wykres funkcji.
3 lis 21:53
adaś: ok w sumie racja, tylko jestem ciekaw czy na pewno dobrze te iksy wyliczyłem
3 lis 21:58
Krzysiek : Teraz trzeba podac odpowiedz.
W pierwszym przedziale x=1 czy 1 nalezy do przedzialu (−∞,3). Nalezy wiec x=1 jest rozwiazaniem
tego rownania w przedziale (−∞,3)
Teraz drugi przedzial <3,8) x=−1 czy −1 nalezy do tego przedzialu .Nie . wiec rownanie nie ma
rozwiazan w tym przedziale
Trzeci przedzial <8,10) x=17 czy 17 nalezy do tego przedzialu. Nie . Wiec rownanie nie ma
rozwiazan w tym przedziale
Czwarty przedzial<10,∞) x=13,5 czy 13,5nalezy do tego przedzialu tak.
Wiecrozwiazaniem calego rownania beda liczby {1,13,5} . Musisz taka odpowiedz dac zawsze na
koncu . NO to teraz takie rownanie
2I3x−9I−5I2x+14I=x−5 adas przedzialy i rownania . Przedzialy jak napiszesz to bedzie dobrze
3 lis 22:04
Krzysiek : jakies 15−20 minut mnie nie bedzie bo musze jeszcze cos zrobic . potem ewentualnie bedziemy
poprawiac jak trzeba bedzie
3 lis 22:12
adaś: spróbuje to zrobić dzisiaj , a jak nie to jutro , dzięki bardzo Krzysiek

doceniam to bardzo
3 lis 22:26
Krzysiek : Adas . Szczegolne podziekowania naleza sie dla Agi. za wyprowadzenie nas z bledu.
Prosze rowniez jej podziekowac i wyslac bukiet kwiatow. Zobaczysz ze to doceni i jeszcze nie
raz CI pomoze.
4 lis 07:40
adaś: Ago Tobie także oczywiście dziękuje
4 lis 09:49
Krzysiek : Teraz moge poswiecic CI troche czasu wiec dawaj rozwiazuj
4 lis 18:07
adaś: 1)
2I3x−9I−5I2x+14I=x−5
2(3x−9)−5(2x+14)=x−5
6x−18−10x−70=x−5
−5x=−5+18+70
−x=16,6
x=−16,6 dla x∊<−7,3> bo I3x−9I≥0 czyli 3x−9≥0 czyli x≥3 oraz I2x+14I≥0 czyli 2x+14≥0 czyli x≥−7
2) 2(3x−9)−5(2x+14)=x−5
−6x+18+10x+70=x−5
3x=−5−18−70
x=31 dla x∊(−7,3) bo I3x−9I<0 oraz I2x+14I<0
3)
−6x+18−10x−70=x−5
−17x=−5−18+70
x= −2,76 dla x∊ <−7,3)
4)
6x−18+10x+70=x−5
15x=−5+18−70
x=−3,8 ,dla x∊ (−7,3>
4 lis 18:26
adaś: rozwiazalem to w 4 przypadkach
4 lis 18:27
konrad: co to za przedziały
4 lis 18:28
adaś: zle zrobione
4 lis 18:34
konrad: pytasz się czy stwierdzasz?
4 lis 18:35
adaś: 1) winno byc dla x∊ (−∞,−7>
4 lis 18:38
konrad: rozwiązujesz w przedziałach: (−∞,−7>,(−7,3>,(3,∞)
4 lis 18:43
adaś: Konradzie moglem rozwiazywac normalnie w przedzialach ,ale chcialem rozwazac wszystkie
przypadki
4 lis 19:03
Krzysiek : Ile jest wartosci bezwzglednych Adas. . Mamy dwie wiec ile bedzie przedzialow? Teraz wyznacz
na poczatek te przedzialy Zawsze na poczatek wyznacz przedzialy
4 lis 19:06
Krzysiek : Przeciez wczoraj CI pisalem ze bedzie lepiej dla Ciebie jesli to zrobisz na przedzialach bo
mniej sie pomylisz
4 lis 19:09
Krzysiek : Adas. Jeszcze jedno. Ewentualnie przypadki to rozpatrujesz jak masz nierownosc a my mamy
rownanie
4 lis 19:12
4 lis 19:18
Krzysiek : NO to dawaj
4 lis 19:24
adaś: Przedzialy (−∞−7)U<−7,3)U<3∞)
1)dla x∊(−∞,−7) sprawdzam rownanie 2I3x−9I−5I2x+14I=x−5
I3x−9I bedzie ujemne a I2x+14I bedzie dodatnie czyli:
−6x+18−10x−70=x−5
−17x=−5−18+70
−17x=47
x=−2,76
2)
dla x∊<−7,3) sprawdzam rownanie 2I3x−9I−5I2x+14I=x−5
I3x−9I ← bedzie ujemne, I2x+14I← bedzie dodatnie czyli:
2(−3x+9)−5(2x+14)=x−5
6x−18−10x−70
−17x=−5−18+70
−17x=47
x=−2,76
3)dla x∊<3∞) cale wyrazenia bd.dodatnie
2I3x−9I−5I2x+14I=x−5
6x−18−10x−70=x−5
−5x=−5+18+70
x=−16,6
chyba dobrze, ale 2 cos dla mnie dziwne jest
4 lis 19:39
Aga1.: 1) Obydwa ujemne, popraw
2) Zgubiłeś prawą stronę równania
4 lis 19:45
Krzysiek : ADas po kolei 1 przedzial druga wartosc bezwzglrda tez bedzie ujemna bo jesli za x podstawisz
np −8 to policz i najpierw poraw rownanie w przedziale pierwszym . Wylicz x i napisz czy
nalezy do tego przedzialu . Potem sprawdze drugi przedzial
4 lis 19:46
Krzysiek : Czesc Aga, Jak tam sprawy zawodowe. Posuwaja sie do przodu ? Mam nadzieje ze tak.
4 lis 19:49
adaś:
1) Dzieki za sprawdzenie

Masz racje Aga, poprawiam
I3x−9I bedzie ujemne a I2x+14I bedzie ujemne czyli: −6x+18+10x+70=x−5
3x=−5−18−70
3x=−93
x=−31
2)
6x−18−10x−70=x−5
−5x=−5+18+70
−5x=83
x=−16,6
4 lis 19:50
Krzysiek : Drugie rownanie jest zle napisane . Przeciez 1 wartosc musisz opuscic ze zmiana znaku bo jest
ujemna popraw.
4 lis 20:06
Krzysiek : Adas . Co tam sie tak zacielo
4 lis 20:28
Aga1.: Witaj Krzysiek.
Nie wiem co mogłabym robić, gdy niewiele umiem.
4 lis 20:44
Krzysiek : Ale Ania kiedys oferowala jakas pomoc . Agus moze jednak zacznij ta prace w tej szkole a potem
moze znajdziesz co innego co bardziej bedzie Cie satysfakcjonowac no chyba ze sa jakies inne
przeszkody ze nie mozesz .
4 lis 20:55
Aga1.: Odpada: praca siedząca, praca w szkole i praca fizyczna.
Chciałabym pomagać ludziom, ale nie tylko na forum.
A przy okazji trochę zarobić i tyle.
4 lis 21:08