dziedzina
adaś:
Dana jest funkcja f(x ) = |x− 1|− |x + 2| dla x ∈ R .
Podziel dziedzinę na trzy przedziały
Jak mam to zrobić , pomożecie ?
3 lis 11:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 przedział:
kiedy (x−1) <0 oraz (x+2) <0
2 przedział:
kiedy (x−1) <0 oraz (x+2) ≥0
3 przedział:
kiedy (x−1) ≥0 oraz (x+2) ≥0
3 lis 11:37
adaś: wyszło mi
1.(−2,1)
2.<−2,1)
3.<−2,1>
dobrze?
3 lis 11:47
Artur ..... :
źle


!
podstawa:
suma tych przedziałów ma dać Ci R ... czyli przedział (−
∞, +
∞)
te przedziały NIE MOGĄ mieć ze sobą części wspólnych
3 lis 11:58
Artur ..... :
z tego co napisaleś ... wyszło, że:
dla x=0
(x−1) jest zarówno mniejszy jak i większy od 0

(x+2) jest zarówno mniejszy jak i większy od 0

gdzie tu logika
3 lis 11:59
adaś: ja w ogóle nie wiem jak to rozpatrywać , pomożesz mi to poprawnie zapisać ?
3 lis 12:05
adaś: może ktoś to po kolei rozpisać jak robi ?
3 lis 12:48
Artur ..... :

masz rozpisane te 3 warunki (kazda na innej osi) ... już wiesz jak to zrobić
3 lis 12:57
adaś: dziękuje Tobie za te rysunki, teraz to będzie od (−
∞,2) U <2,1) U <−2,
∞)
3 lis 13:02
Artur ..... :
yyyyy
w sensie
1 warunek jest gdy x∊(−∞,2)
2 warunek gdy x∊<2,1)
3 warunek gdy x∊<−2,∞)
więc dla
x∊(−∞,2) masz f(x) = −(x−1) − −(x+2)
x∊<2,1) masz f(x) = −(x−1) − (x+2)
x∊<−2,∞) masz f(x) = (x−1) − (x+2)
3 lis 13:24