awda
karolajn: dany jest wielomian w(x) = (m+3) x2 −2mx +m−1
Δ mi wyszła −8m+12
mam obliczyćkkiedy x12 +x22 <3
Jak mam obliczyć pierwiastki ?
2 lis 21:28
aniabb: x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2 = (−b/a)2 − 2*(c/a)
2 lis 21:30
2 lis 21:31
Beti: zastosuj taki myk:
x12 + 2x1x2 + x22 − 2x1x2 = (x1 + x2)2 − 2x1x2
i teraz wzory Viete'y
2 lis 21:31
karolajn: Po 1. nie rozumiem
Po 2. Pytalam jak w ogole majac taka Δ obliczyć pierwiastki bo mi nie wychodza.
2 lis 22:01
aniabb: nie musisz liczyć pierwiastków tylko ich sumę i iloczyn a to zastępujesz wzorami Viete'a
i masz
a=m+3
b=−2m
c=m−1
więc x12+x22 = (2m/(m+3))2−2*(m−1)/(m+3)
czyli szukasz dla jakich m
(2m/(m+3))2−2*(m−1)/(m+3) <3
2 lis 22:04
karolajn: liczysz x1+x2 − x1*x2, dlaczego ?
2 lis 22:24