równania prostych
kiki: Punkt A(9,0) i B(0,6) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, ABC=90 stopni.
Przeciwprostokątna tego trójkąta zawiera się w osi OX. Napisz równania prostych zawierających
boki tego trójkata ABC.
Chodzi mi wyłącznie o równanie prostej AB, gdyż nie wychodzi mi wynik podany w odp. (x=−2). Na
logikę wiem skąd się ten wynik wziął ale jak to obliczyć?
2 lis 21:15
Artur ..... :
x=−2

nie wydaje mi się
2 lis 21:17
2 lis 21:18
aniabb:

pr AB y=−2/3x+6
2 lis 21:20
aniabb: pr BC y=3/2 x +6
2 lis 21:21
Eta:
2 lis 21:27
Eta:
2 lis 21:28
kiki: ok, już wiem .
A podobne zadanie ma dwa przypadki:
przyprostokątne trójkata prostokątnego abc zawierają się w prostych równoległych do osi ukladu
współrzędnych. wyznacz równania prostych zawierających boki tego trójkata jesli B(−2,5)
C(10,−1).
I mamy dwa przypadki. W jednym wychodzi równanie prostej CB y=−1/2+4
równanie prostej AC y=−1 , a równanie prostej AB x=−2. i skąd to −2 wyliczyć, oprocz tego że
widac z rysunku
2 lis 21:42
aniabb: wiedzieć że prostopadła do y=b jest prosta x=c
2 lis 21:45
kiki: dzięki
2 lis 21:54
kiki: a co to jest c?
2 lis 21:57
aniabb: jakaś liczba ..zazwyczaj wyznaczana ze współrzędnych punktu przez które ma przechodzić prosta
2 lis 21:58