wew
lukas: (5a+1)2+(5a−1)2−25a2=
2 lis 17:42
lukas: dzieki ze nikt nie ma czasu
2 lis 18:02
asdf: Proszę, coś od siebie rzuć to na pewno ktoś Ci pomoże.
2 lis 18:04
Eta:
25a
2+10a+1 +25a
2−10a+1 −25a
2=............. ( a to już banał
2 lis 18:04
2 lis 18:04
Eta:
@
lukas ....... miałeś przecież iść na inne forum !
2 lis 18:04
lukas: dzieki dla ciebie tak dla mnie nie
2 lis 18:13
asdf: No to się spręż i to spróbuj zrozumieć, nie licz na gotowca
2 lis 18:15
lukas: Dzięki to wolę iść już do pracy bo mam na 20 więc nie policzę
2 lis 18:16
asdf: Powodzenia
2 lis 18:18
Eta:
wynik: 25a
2+2 ( zapisz sobie zanim pójdziesz do tej pracy
2 lis 18:18
lukas: tylko ja potrzebuje rozwiązanie całe i to nie jednego przykładu
2 lis 18:20
Eta:
No to masz całe !
1 część podałam na początku, a teraz masz końcową odpowiedź
2 lis 18:21
asdf: NO TO WEŹ SIĘ DO ROBOTY I ZRÓB TO A NIE NARZEKASZ, ŻE NIE UMIESZ!
2 lis 18:22
Eta:
Do jakiej szkoły chodzisz? a może studiujesz?
2 lis 18:22
lukas: eta ja nie widzę rozwiązania co mam zrobić a jak masz na imię
2 lis 18:29
lukas: Proszę napisz mi całość krok po kroku liceum dla dorosłych
2 lis 18:31
Eta:
No to od początku

(5a+1)
2+(5a−1)
2−25a
2 = 25a
2+10a+1+25a
2−10a+1−25a
2 = 25a
2+2
i to wszystko
Pozdrawiam
Hermenegilda
2 lis 18:35
lukas: hej pomożesz
2 lis 18:35
xl:
Eta chodzi do gimnazjum więc uważaj bo możesz być posądzony o takie tam
2 lis 18:36
Eta:
To pisz
chłopie od razu,że chcesz być
"uczonym" i chodzisz do wieczorówki

Co tam jeszcze masz? dawaj , to Ci rozwiążę
2 lis 18:37
lukas: dziękuję a mogę ci dać następne
2 lis 18:37
Eta:
Dawaj
2 lis 18:37
lukas: Przepraszam cię mam nadzieję że nikogo nie uraziłem
2 lis 18:38
Eta:
Ja się nie gniewam

Czekam na te zadania ..........
2 lis 18:39
lukas: (x+3y)(3y−x)−2(x−2)2
2 lis 18:39
lukas: sory pomyłka
2 lis 18:40
Eta:
= 9y
2−x
2−2(x
2−4x+4) = 9y
2−x
2 −2x
2+8x−8 = 9y
2−3x
2+8x−8
i tyle
2 lis 18:41
Eta:
No to przepisz porządnie treść zadania, jeżeli chcesz otrzymać poprawną odpowiedź!
To ważne
2 lis 18:42
lukas: (x+3y)(3y−x)−2(x−2)2+3(x2−3y2)=
2 lis 18:44
lukas: proszę
2 lis 18:44
meszek leszek: to w liceum nie ma trudniejszej matmy? oO
2 lis 18:45
meszek leszek: poza tym jaki jest sens, ze wy za niego liczycie te proste przyklady, przeciez on sie nic z
tego nie nauczy −−
2 lis 18:46
Eta:
On nie chce się nauczyć, chce tylko mieć "papierek",że skończył LO

Dobrze,że ma pracę !
2 lis 18:48
meszek leszek: A na co to komu? wtf
2 lis 18:49
Eta:
..= 9y2−x2−2(x2−4x+4) +3x2−9y2= 8x−8
2 lis 18:50
lukas: tak to prawda mam takie wymagania że muszę skończyć L.O
2 lis 18:51
xl:
a co z maturą
2 lis 18:52
meszek leszek: 'Matura to bzdura'
2 lis 18:53
Eta:
Nie przejmuj się
lukas 
Masz szczęście,że żyjesz w dobie internetu

Masz jeszcze jakieś zadanka? ( bo za chwilkę mnie tu nie będzie)
2 lis 18:54
meszek leszek: jak nie masz co robic to całkuj
2 lis 18:56
asdf: Wy się śmiejecie...on ma już pracę, ja jeszcze studiuję, za 5 lat nie wiadomo co będzie, czy
informatyka upadnie, czy będzie tak dużo informatyków, ze nie znajdę roboty. Nie można ludzi
określać po tym, czy potrafią matematykę czy nie, a tym bardziej śmiać się z poziomu
matematyki.
2 lis 18:56
lukas: 0,(3)+17
2 lis 18:56
Eta:
meszek
Do koga ta mowa? (do mnie?
2 lis 18:57
meszek leszek: @asdf: rozumiem że praca sprzątaczki jest Twoim celem życiowym
2 lis 18:57
lukas: 4−0,(9)=
2 lis 18:57
meszek leszek: @Eta: tak
2 lis 18:57
meszek leszek: 4−0,(9)=3
2 lis 18:58
Eta:
| | 1 | |
0,(3)= |
| ( bo jak podzielisz na kalkulatorze 1: 3= 0,333333333 ... = 0,3 |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7+3 | | 10 | |
to 0,(3)+ |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 7 | | 3 | | 7 | | 21 | | 21 | |
2 lis 18:59
asdf: @meszek
To moze ja teraz się zaczne smiac z twojego rozwiazania?
2 lis 19:01
meszek leszek: tzn? co Ci w nim nie pasuje?
2 lis 19:01
2 lis 19:03
lukas: (113+123−1,2):123−(1,75:118−213:5,25*0.9=
2 lis 19:03
Eta:
@
lukas
0,(9) = 1 ( zapamiętaj !
4−0(9)= 4−1=3
@
meszek ...... możesz przestać się wcinać w cudze posty !
Nie masz co robić? pozmywaj Mamie gary ! lub posprzątaj jako domowa sprzątaczka
wówczas docenisz pracę takowej profesji
2 lis 19:03
asdf: 4 − 0,(9) ≠ 3
....
2 lis 19:05
Eta:
@
asdf pomóż
lukaskowi ,bo ja muszę wyjść z
2 lis 19:05
lukas: to jest góra zadania teraz dół ok
2 lis 19:05
lukas: (556−5,5)*0,3=
2 lis 19:06
Eta:
0 ,(9)=x /*10
9,(9)= 10x
−−−−−−−−−
9=9x ⇒ x=1 0,(9) ....= 1
2 lis 19:06
asdf: @Eta
Chciałbym, ale jeszcze dużo zadań do zrobienia. Innym razem
2 lis 19:06
lukas: proszę pomóżcie
2 lis 19:07
meszek leszek: Chill out my comrades. Źle mnie zrozumieliście, nie powiecie mi zaraz że sprzątaczka to wasz
zawód marzeń...
4 − 0,(9) = 3
2 lis 19:07
asdf: 0,(9) ≠ 1

Ale jak się NIE upierać to tak...
2 lis 19:08
meszek leszek: adsf, jeśli już próbujesz mi udowodnić błąd, to niechże tam chociaż on się pojawi
2 lis 19:08
meszek leszek: 0.(9)=0.999...⇔1
2 lis 19:09
lukas: [33*(33)2]:(34)3:(37)2=
2 lis 19:13
lukas: hej pomożecie
2 lis 19:16
asdf: To się przyjmuje, że jest 1...a to nie jest 1

Na pierwszej lekcji z matematyki mielismy
wlasnie takie ustrojstwa.
2 lis 19:19
Eta:
Ostatnie zadanie:
[33*36] : 312 :314 = 3−3:314= 3−17
2 lis 19:21
lukas: rozwiąże mi ktoś
2 lis 19:22
aniabb: 39/312/314=3−17
2 lis 19:22
aniabb: (5/6−1/2)*0,3=(5/6−3/6)*0,3=1/3*3/10 = 1/10=0,1
2 lis 19:23
lukas: a są jakieś boczne rozwiązania do tych bo mam napisane Zamienić na ułamek zwykły i obliczenia
na kartce i doprowadż do wspólnego mianownika eta proszę od pierwszego do ostatniego plis
zadzwonię i pogadamy
2 lis 19:25
lukas: eta plis proszę
2 lis 19:28
Eta:
Już Ci wszystko napisałam!
2 lis 19:29
lukas: mam jakieś 15 minut proszę o pomoc
2 lis 19:30
Eta:
zobacz wpis 18 : 59
2 lis 19:30
lukas: a te obliczenia na kartce
2 lis 19:30
Eta:
Na jakiej kartce? bo nie wiem o co Ci chodzi?
2 lis 19:32
lukas: a te jak ma być dokładnie 4−0,(9)=
2 lis 19:32
lukas:
2 lis 19:33
lukas: plis
2 lis 19:33
Eta:
Zobacz wpis 19 : 05 tu masz wyjaśnione !
2 lis 19:34
lukas:
2 lis 19:34
lukas: zadanie z 19:03 jest gora a niżej dół
2 lis 19:36
lukas: obliczysz mi plis bużka
2 lis 19:37
lukas: co proszę
2 lis 19:40
lukas:
2 lis 19:41
lukas: eta plis
2 lis 19:41
Eta: Napisz to porządnie "dużymi" ułamkami, bo ja tam niewiele widzę
a każdy znaczek jest ważny!
2 lis 19:42
Krzysiek : Wzory na potegowanie
1. na potegowanie potegi czyli( a
n)
m=a
n*m czyli (3(
3)
2=3
6
Teraz wzor na mnozeenie poteg a
n*a
m =a
n+m Wykonujemy dzialanie w nawiasie
Mamy 3
3*3
6=3
9 Mozesz zastosowac ten wzor bo masz jednakowe podstawy poteg czyli 3
Mamy obliczony nawias teraz bierzemy sie za dzielenie .
| | an | |
nastepny wzor na dzielenie poteg o tych samych podstawach . czyli |
| =an−m
|
| | am | |
To jedziemy (3
4)
3=3
12 z pierwszego wzoru na potegoewanie potegi to masz
| | 3−3 | |
=3−3 Teraz mamy (37)2=314 to mamy |
| ze wzoru na dzielenie poteg o tych |
| | 314 | |
samych podstawach = 3
−3−14=3
−17
| | 5 | |
Tam miales jeszcze (5 |
| −5,5)*0,3 . Masz 5,5 |
| | 6 | |
| | 1 | | 3 | | 5 | | 3 | | 3 | |
=5 |
| =5 |
| ⇒(5 |
| −5 |
| )* |
| =
|
| | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | | 10 | |
| 2 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| =0,1. |
| 6 | | 10 | | 3 | | 10 | | 10 | |
2 lis 19:42
lukas: (113+123−1,2):123−(1,75:118−213:5,25*0,9)to jest gora a pod kreska
(556−5,5)*0,3= proszę inaczej nie umiem
2 lis 19:53
lukas: eta ja przechodzę na laptopa bo jadę do pracy ale pisz jeszcze czekam
2 lis 19:55
lukas:
2 lis 19:57
lukas:
2 lis 19:59
lukas: eta proszę
2 lis 19:59
lukas: hej jestem na laptopie pisz
2 lis 20:02
lukas:
2 lis 20:04
lukas: dzieki wiec nici nie mam na jutro to lipa szkoda myślałem że ktoś
2 lis 20:05
lukas:
2 lis 20:08
lukas: Hej czy ktoś pomoże
2 lis 20:10
lukas:
2 lis 20:16
lukas:
2 lis 20:17
lukas:
2 lis 20:19
lukas: pomocy
2 lis 20:19
lukas:
2 lis 20:32
lukas: hej jest ktos kto pomoze
2 lis 22:07
asdf: Napisz zadanie
2 lis 22:09