matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Krzychu:
Dla jakiego kąta x wartość sumy sinx+cosx jest największa?
2 lis 15:27
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/163822.html
2 lis 15:28
Krzychu:
punkty przecięcia się?
2 lis 15:54
TriviaI:
1
1
π
π
sinx+cosx =
√
2
(
sinx + cosx*
) =
√
2
(cos(
)sinx + cosx*sin(
))
√
2
√
2
4
4
π
=
√
2
sin(x+
)
4
π
I kiedy to ma maksimum? Gdy sin(x+
) = 1.
4
2 lis 15:58