Wykres
Badylka: narysuj wykres funkcji sinx−cosx. W ogole nie mam pojecia jak się do tego zabrac..
2 lis 13:19
Eta:
| | π | | | | | |
sinx−sin( |
| −x)= 2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
=2sin |
| *cos(x− |
| = √2*cos(x− |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
teraz narysuj wykres .........
2 lis 13:24
aniabb: cosx=sin(π/2−x)
| | x−(π/2−x) | | x+(π/2−x) | | √2 | |
sinx−sin(π/2−x) = 2sin( |
| )cos ( |
| ) =2 |
| cos(π/4 + x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=
√2cos(π/4 + x)
2 lis 13:28
Eta:

zielony y=
√2cosx
| | π | | π | |
czerwony y= √2cos(x− |
| ) przesunięty w prawo o wektor [ |
| ,0] |
| | 4 | | 4 | |
2 lis 13:30
Badylka: czy cos(x−pi/4) to znaczy,że wykres jest przesunięty o pi/4 w prawo?
2 lis 13:31
Badylka: aha,juz wiem. dziękuje bardzo
2 lis 13:31
Eta:
O kurde

wzięłam wzór na sumę sinusów .......zamiast na różnicę
aniabb podała dobrze
| | π | |
czyli wykres będzie przesunięty w lewo o |
| |
| | 4 | |
Pora iść na mocną kawę
2 lis 13:34
Tom: tak, jeżeli przy x stoi jakaś liczba to wykres rpzesuwamy w prawo ( w przyadku x− liczba) lub w
lewo (w przypadku x+liczba) jeżeli do wyrażenie dodajemy lub odejmujemu liczbe np. cos(x+pi) +
lub −liczba to dodatkowo wykres przesuwamy w góre o +liczbe lub w doł o − liczbe w naszym
przypadku to bedzie : wykres cosx przesuniety o pi w lewo i o liczbe do góry lub w dół w
zaleznosci od znaku przed liczba
2 lis 13:35
2 lis 13:35
Eta:
2 lis 13:37
aniabb: a jak mnożymy przez liczbę ..np 2*cosx to rozciągamy wykres i w górę i w dół
2 lis 13:37
Eta:
Na maturze nie można korzystać z wolframa
2 lis 13:38
aniabb: teraz tylko dokleiłam żeby się nie pogubiło z tymi suwaniami
2 lis 13:39