Zadanie z wektorow
Neczka: Witam!Mam do wyliczenia takie zadanko i niestety po wielu probach wychodzi mi inny winik niz
powinien

Prosilabym o pomoc lub ewentualne wskazanie bledu. Mi wychodzi iloczyn skalarny
62 a powinien byc 58. Dane sa wektory a=(2,−3,4) b=(1,0,1) c=(2,−1,2). Obliczyc iloczyn
skalarny wektorow d=2a−b i e=a−2b+c oraz kat miedzy welktorami d i e.
2 lis 11:28
Artur z miasta Neptuna:
Zapisz jaki d i e wychodzi Ci
2 lis 11:31
aniabb:
d [ 3, −6, 7] e [2, −4, 4]
d°e = 3*2+(−6)*(−4)+7*4=6+24+28=58
2 lis 11:32
Neczka: Mi wychodza takie rownania:
d=2√29−√2
e=√29−2√2+3
a skad wziely sie tobie te wspolrzedne?
2 lis 11:35
pigor: | | d*e | |
... , ale |d|= √9+36+49= √94 i |e|= √4+16+16= √36=6 , więc cosα= |
| = ... |
| | |d| |e| | |
2 lis 11:37
pigor: ... np. d=2a−b= 2[2,−3,4]−[1,0,1]= [4,−6,8]−[1,0,1]= [3,−6,7] i e analogicznie
2 lis 11:41
2 lis 11:41
Neczka: Może od poczatku. Korzystalam ze wzoru:
→ →
a * b = abcosα
na iloczyn skalarny. Ale nie mialam ani dlugosci wektora d ani e, wiec najpierw je wyliczylam.
Policzylam dlugosci wektorow a, b, c, a nastepnie zgodnie z podanymi w poleceniu rownaniami
podstawilam je i stad wyszlo mi ze
d=2√29−√2
e=√29−2√2+3
nastepnie lewa czesc rownania policzylam ze wzoru: axbx+ayby+azbz i wtedy wyszlo mi to 62. wiec
gdzie mam blad?
2 lis 11:44
aniabb: liczyłaś z a b, a nie z d e
2 lis 11:47
Neczka: Aha no ok, tę część zadania już rozumiem. A teraz jak wyliczyć cos?
2 lis 11:51
2 lis 12:02
Neczka: Dziękuję bardzo za pomoc
2 lis 12:07