Ilość dzielników liczby 10^{10}
:): Ile jest dzielników liczby 1010 ?
Zrobiłem to tak: {1,2,5,10}|10, dalej {1,2,5,10,20,25,50,100}|100 i tak dalej. Więc wychodzi,
że dodając do liczby kolejne zero zyskuje ona 4 dzielniki. Więc odpowiedź wg. mnie to 40.
Pytanie czy mam rację ?
1 lis 14:01
1 lis 14:10
aniabb: 121
1 lis 14:11
Mila: 1010=(2*5)10=210*510
liczba dzielników =(10+1)*(10+1)=121
1 lis 14:23
:): Dziękuję
1 lis 14:49
Mati_gg9225535: zczego wynika liczba dzielników równa 10+1 w obu przypadkach ?
1 lis 14:50
Artur ..... :
zauważ ... że 1010 = 210 * 510
a więc dzielnikami może być każda liczba postaci:
2α * 5β ... gdzie α,β∊N ⋀ α,β∊<0; 10> ... i stąd masz 10+1
1 lis 14:53
Mati_gg9225535: niestety, ta jedynka nadal mnie zastanawia
1 lis 14:55
Mati_gg9225535: np 22 mialoby miec 2+1=3 dzielniki 1,2,4 i zgadza sie
33 ma 3+1=4 dzielniki 1,3,9,27
1 lis 14:58
Mati_gg9225535: czyli po prostu dopisuje sie tę jedynkę zawsze?
1 lis 14:59
Artur ..... :
bo może byc 20 * 57
taka liczba też jest dzielnikiem
1 lis 14:59
aniabb: bo trzeba dodać jedynkę jako dzielnik 23 = 2*2*2 czyli podzielniki 2,4,8 i musisz dodać
jeszcze 1 bo jedynka też jest podzielnikiem
1 lis 15:00
Mati_gg9225535: rozumiem

dzięki dzięki
1 lis 15:00
Bogdan:
Liczba 10
10 = 2
10 * 5
10 ma (10 + 1) * (10 + 1) = 11 * 11 = 121 dzielników.
Tu
24301 jest więcej informacji.
1 lis 15:30