układ równań
lol2:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
proszę o pomoc w rozwiązaniu graficznie nie trzeba rysować tutaj możecie podaj tylko równania
31 paź 21:12
Ajtek:
Masz podobny przykład jak tutaj
163642. Jeżeli zrozumiałeś to powinieneś dać radę sam

.
31 paź 21:13
lol2: wyszły mi dwa rozwiazania ,pierwsze
0=2 dla x≥0
0=0 dla x<0
graficznie to
1)y=−x−1
y=x−1
2)
y=x+1
y=−x−1
dobrze?
31 paź 21:18
Ajtek:
A jaki jest y w tych przypadkach?
31 paź 21:22
lol2: Ajtek dobrze zrobiłem ? nie bardzo wiem oco tobie chodzi z y
31 paź 21:24
Ajtek:
Musisz to rozpatrzyć na przypadkach:
1) x≥0 i y≥0
2) x≥0 i y<0
3) x<0 i y≥0
4) x<0 i y<0
Ja powinienem być za jakieś pół godziny o ile nic sie nie zmieni.
31 paź 21:28
Ajtek:
Już jestem. Przepraszam, że tak długo.
31 paź 22:41
Mila:

metoda graficzna:
1) |x|−y=1 ⇔y=|x|−1 zielony wykres
2)−x+|y|=1
y≥0 to mamy równanie: −x+y=1⇔y=x+1 (czarny wykres)
y<0 to mamy równanie : −x−y=1⇔y=−x−1 (niebieski przerywany)
rozwiązanie x∊<−1;0> i y=−x−1
Dla Ajtka zostawiam metodę algebraiczną.
31 paź 23:21
Ajtek:
Hej
Mila 
Jutro się tym zajmę

.
31 paź 23:26
Mila: Witaj, Ajtek.
31 paź 23:27