układ równań
lol2:
Rozwiąż układ równań
31 paź 19:53
PuRXUTM: Tu chyba należy rozpatrywać przypadki 4 tak jak 4 ćwiartki
1) x>0 i y>0
2) x≤0 i y>0
3) x≤0 i y≤0
4) x>0 i y≤0
I rozwiązujesz
31 paź 19:57
Ajtek:
Hmmm PuRXUTM a nie powinno być odwrotnie ze znakami nierówności, tzn.:
1) x≥0 i y≥0
2) x<0 i y≥0 itd.?
31 paź 20:03
lol2: jesteś pewien ? Możesz dać przykład jak rozwiązujesz?
31 paź 20:03
PuRXUTM: Ajtek a ma to jakiś większy wpływ ?
31 paź 20:12
AC:
po co 4 można tak
z (2) równania widać że x>0 dokładnie to x≥2
(1) 3x+2y=1 / *2
(2) 2x−|y|=4 / *(−3)
po wymnożeniu dodajemy stronami:
4y + 3|y|=−10
Przypadek 1 y≥0 dostajemy y=−10/7 nie należy do dziedziny
Przypadek 2 y<0 dostajemy y=−10 i x=7
31 paź 20:13
PuRXUTM: nie było coś takiego że się z "prawej" strony przedziału domyka ?
31 paź 20:14
Ajtek:
A na to nie wpadłem.
Cześć
AC 
.
PuRXUTM definicja wartości bezwzględnej, czyż nie?

.
31 paź 20:15
AC:
według mnie to wszystko jedno gdzie domykasz.
31 paź 20:15
Ajtek:
W sumie racja.
31 paź 20:16
AC:
cześć Ajtek
31 paź 20:16
lol2: dziękówka

!
31 paź 21:09