Analityczna :(
PuRXUTM: Oblicz miarę kąta między stycznymi do okręgu x
2+y
2+2x−2y−3=0 poprowadzonymi przez punkt
A=(2,0).
Przekształciłem równanie okręgu do postaci (x+1)
2+(y−1)
2=5
| | 1 | |
Obliczyłem że te proste mają wzór pr. k: y=−2x+4 pr. l: y= |
| x−1
|
| | 2 | |
Jak teraz obliczyć ten kąt ?
wiem że a=tgα
dla pr.k −2=tgα
| | 1 | |
dla pr.l |
| =tgβ tylko co dalej bo to chyba α i β nie wychodzą dokładne  |
| | 2 | |
31 paź 20:08
Ajtek:
1228 może to coś pomoże.
31 paź 20:10
Ajtek:
I zerknij tutaj
163642 
.
31 paź 20:11
PuRXUTM: Witaj
Ajtku 
, szkoda tylko że takiego wzory w szkole nie mieliśmy

Kurde, ale spaściłem dzisiaj podstawę z analitycznej 2 zadania źle ehhh.
31 paź 20:11
Ajtek:
Cześć
PuRXUTM 
.
Spokojnie, nie myli się ten co nic nie robi
31 paź 20:13
AC:
Nie sprawdzałem czy dobrze obliczyłeś
ale jeśli tak to widać że kąt jest 90
o
| | 1 | |
bo współ. spełniaja relacje k1= − |
| |
| | k2 | |
31 paź 20:23
PuRXUTM:
31 paź 20:23
PuRXUTM: AC − o kurde ale ze mnie nieogar, nie wiem co się ze mną dzieje. Mógłbyś to AC
sprawdzić ?
31 paź 20:24
31 paź 20:30
AC:
Wow wyliczyłem wychodzi że k1=−2 k2=1/2
31 paź 20:42
AC:

OS=
√5
OA=
√(2−(−1))2+(0−1)2=
√10
Z Pitagorasa SA=
√5 czyli trójkat jest prostokatny irównoramieny czyli
∡OAS=45
o z drugą jest identycznie czyli kąt między nimi jest 90
o
31 paź 21:10
PuRXUTM: dzięki
31 paź 21:31