Otrosłupy
param: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt między ścianą boczną i płaszczyzną ma marę α a
krawędź podstawy ma długość a. Oblicz pole przekrou tego ostrosłupa płaszczyzną zawierającą
przekątną podstawy i wierzchołek.
31 paź 15:01
aniabb:
H=a/2 * tgα
P=a√2*H/2
31 paź 15:11
param: właśnie mam problem z rysunkiem, bo jeszcze nie mialem żadnych zadan ani nic a musze zrobic
31 paź 15:51
param: coś ktoś
31 paź 15:51
aniabb:

fioletowa to przekątna podstawy a
√2
31 paź 16:02
Bogdan:
| | a | | H | |
c = |
| √2, |
| = tgα ⇒ H = ... |
| | 2 | | | |
Pole przekroju P = c*H
31 paź 16:09
param: a dlaczego ten kąt znajduje się między połową krawędzi podstawy? I ten przekrój to który ? te
dwa wierzchołki ?
31 paź 16:37
aniabb: bo wtedy trójkąt jest prostokątny i łatwo liczyć funkcje trygonometryczne
31 paź 16:38
param: czyli po prostu wynika to z tego, że robi się to automatycznie dla ułatwienia, ale pierw trzeba
kumać cokolwiek tak ?
31 paź 16:41
param: a ten przekrój łapie dwa wierzchołki podstawy i wierzchołek ostrosłupa tak ? i to jest trójkąt
równoramienny
31 paź 16:45
aniabb: tak
31 paź 16:45
param: to po co nam ta miara kąta jak nie należy to do przekroju ?
31 paź 16:47
param: dobra wiem wiem o co kaman, a jak wyliczyć to H z tego co podał kolega wyżej ? jak to będzie
wyglądało
31 paź 17:06
31 paź 17:07
31 paź 17:10
param: kurde wyczło mi a2tgα√2 a powinno być U√2{4}*a2tgα
31 paź 17:12
param: tam ma być √2 przez 4
31 paź 17:12
aniabb: w H masz 2 w mianowniku i we wzorze na pole jeszcze przez 2 więc przez 4
31 paź 17:18
param: czyli jaki jest wzór na przekrój
31 paź 17:19
param: a*h/2?
31 paź 17:20
aniabb: pole trójkąta to ah/2
31 paź 17:20
aniabb:
"a"=a
√2
h=
a2 tgα
P=
12 a
√2 a2 tgα
31 paź 17:23