Błagam pomocy
Paulina: zadanie 1:
a) 1,75+0,5* (2/3) do −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 112− 3 * (23)2
31 paź 12:15
31 paź 12:18
Paulina: a mam takie pytanie bo tam napisałeś tak
(7/4+ 1/2 * 3/2 ) * 12 skad to 12

?
31 paź 12:25
Paulina: 
31 paź 12:33
Bogdan:
Mnożymy licznik i mianownik ułamka piętrowego przez wspólny mianownik wszystkich
"cząstkowych" mianowników, co ułatwia szybkie wyjście z ułamka piętrowego.
W tym przypadku wspólnym mianownikiem jest 12.
Przykład:
31 paź 12:55
Paulina: juz rozumiem dzieki
31 paź 13:00
Paulina: | | 10 | |
(0,9) do potegi −1 to jest ? |
| |
| | 9 | |
| 3 | |
| do potegi −2 to  |
| 2 | |
31 paź 13:14
31 paź 13:16
Paulina: Sprawdz czy prawdziwa jest równość:
3√3 + 3√24 + 3√−81 =0
31 paź 13:24
Bogdan:
24 = 8*3, −81 = −27*3, 3√8 = ..., 3√−27 = ...
Twój ruch
31 paź 13:26