POMÓŻCIE !
olo: 1. a) Tabela przedstawia pewne dane i ich liczebność
Wartość danej −4 2 4 7 20
Liczebność 7 2 3 6 2
b) Mając dane: −2; 0; 1; 4; 7; 14.
Oblicz średnią arytmetyczną tych danych. Podaj medianę. Oblicz odchylenie standardowe.
31 paź 12:09
31 paź 13:21
aniabb:
a) średnia arytmetyczna
| −4*7+2*2+4*3+7*6+20*2 | | 70 | |
| = |
| =3,5 |
| 7+2+3+6+2 | | 20 | |
mediana 4
| | (−4−3,5)2*7+(2−3,5)2*2+(4−3,5)2*3+(7−3,5)2+(20−3,5)2*2 | |
wariancja= |
| |
| | 19 | |
odch. std.=
√warinacja=
√53,526=7,31
31 paź 13:22
Ann: @aniabb : w wariancji −> w mianowniku chyba 20 powinno byc
31 paź 13:24
aniabb: miałam napisać 20 potem popatrzyłam w excelka i napisałam 19 a on faktycznie liczy z próby a
nie z populacji
31 paź 13:26
Ann:
31 paź 13:27
olo: a to jest rozwiazane zadanie a czy na b) mam juz odp prosze zerknąc i jak sie
da to prosze rozwiazac
31 paź 17:26
aniabb: to było a) tylko popraw 1017/20=50,85 odchylenie 7,13
31 paź 17:30
aniabb: b) średnia 24/6=4
mediana 2,5
odchylenie =5,322
31 paź 17:32
olo: dziekuje a to zadanie b) to rozwiazuje tak jak a)
bo niewiem prosze o odpisanie
31 paź 17:40
olo: NO PROSZE O ROZWIAZANIE LUB PODPOWIEDZ
31 paź 18:14
aniabb: o 17:32 masz rozwiązane b) a owszem rozwiązuje się praktycznie tak samo
31 paź 22:11
Mila: b) Mając dane: −2; 0; 1; 4; 7; 14.
1) średnia arytm.
| | −2+0+1+4+7+14 | |
xs= |
| =.... oblicz |
| | 6 | |
2)uporządkować dane (od najmniejszej do największej)−są uporządkowane
3)wariancja:
| | (−2−xs)2+(0−xs)2+(1−xs)2+(4−xs)2+(7−xs)2+(14−xs)2 | |
δ2= |
| =....oblicz |
| | 6 | |
4) odchylenie standardowe
δ=
√δ2
31 paź 22:50
aniabb: gdzie ta 6
1 lis 16:11
aniabb: tak tam ma być *6
1 lis 16:12
olo: prosze o pomoc w zadaniu i sprawdzeniu go aniabb: w pierwszym jej zadaniu ktore mi
rozwiazala nie wiem skad sie bierze 70
−−−−−−−
20
2 lis 15:08
aniabb: ze wzoru na średnią
2 lis 17:28
Gustlik: Aniabb, Mila jest prostszy wzór na wariancję, ten to niestrawny jak tasiemiec.
σ
2=śr(x
2)−[śr(x)]
2
gdzie: śr(x) − średnia arytmetyczna danych, a śr(x
2) − średnia arytmetyczna kwadratów danych
Wartość danej −4 2 4 7 20
(Wartość danej)
2 16 4 16 49 400
Liczebność 7 2 3 6 2
| | 7*16+2*4+3*16+6*49+2*400 | | 1262 | |
śr(x2)= |
| = |
| =63,1 |
| | 20 | | 20 | |
σ
2=śr(x
2)−[śr(x)]
2=63,1−(3,5)
2=50,85
σ=
√50,85≈7,13
2 lis 17:38
aniabb: znam..ale zapominam

w excelku tasiemiec jest dwoma kliknięciami, a i tak potrzebny do
wyższych momentów
2 lis 17:42
Gustlik: Tak, tylko w excelku to się robi na informatyce, a na matmie robisz na piechotę.
Ten wzór jest bardzo prosty:
− liczysz zwykłą średnią arytmetyczną ("starą" średnią),
− podnosisz każdą daną do kwadratu i liczysz średnią arytmetyczną z tych kwadratów,
− od tej "nowej" średniej odejmujesz kwadrat "starej" średniej i masz wariancję, potem
pierwiastek i masz odchylenie standardowe.
2 lis 17:46
aniabb: wiem wiem umiem

ale i tak odruch silniejszy
2 lis 17:48
Gustlik: No tak, tylko potem na maturze będziesz robić to zadanie pięć razy dłużej i stracisz czas.
Po prostu złych metod i złych odruchów uczą w tych szkołach.
2 lis 17:54
aniabb: jak ja pisałam maturę to było 5h na 3 zadania

a teraz mi potrzebna statystyka w excelku
2 lis 18:15
Gustlik: To chyba musiałaś pisać maturę w tym samym czasie, co ja, bo za "moich" czasów też tak było.
3 lis 15:43
Mila:
Gustlik, też znam, ale zapominam i nie chce mi się szukać.
Pozdrawiam.
3 lis 15:48
Gustlik: Dziwię się Wam, bo wzór jest banalnie prosty i o wiele łatwiejszy do zapamiętania od
"szkolnego" ciężko strawnego tasiemca. Pozdrawiam.
3 lis 23:33
aniabb: może dlatego że ten kojarzy mi się tylko ze zmienną losową

albo że liczę jeszcze wyższe
momenty.. nie wiem czemu .. irracjonalne
3 lis 23:37