proszę o pomoc
robercik: funkcja f dana jest wzorem f(x) = ax +bx+c
a) wyznacz współczynniki a,b i c jeśeli wykres funkcji f jest symetryczny do wykresu funkcji
g(x) = 2x + 4x+3 względem prostej y=2.
30 paź 20:35
30 paź 20:39
pigor: ... otóż, np. tak:
g(x)=
2x+4x+3=
2x+6−2x+3=
2(x+3)−2x+3= 2+
−2x+3 i teraz łatwo
rysujesz ten wykres , którego asymptoty pozioma y=2 i pionowa x=−3 przecinają się
w punkcie (−3,2) i odbijasz symetrycznie względem prostej y=2 ramiona tej hiperboli,
otrzymując wykres funkcji f o wzorze:
f(x)= 2+
2x+3=
2x+6+2x+3=
2x+8x+3 , zatem
(a,b,c)= (2,8,3) . ...
30 paź 21:03