rozwiąż równanie
pomocy: rozwiąż równanie: x2 + √3 (x+1)+2x+1=0
30 paź 13:34
30 paź 14:16
pomocy: tylko że mi wychodzi 36−4√3 a w odpowiedzi jest inaczej...i czy mógł by ktoś policzyć i
pokazać jak się liczy b2 z tym pierwiastkiem z 3
30 paź 14:43
pomocy: bo ja to źle robie...chyba
30 paź 14:44
Piotr:
x2 + x√3+√3+2x+1=0
x2+x(√3+2)+√3+1=0
30 paź 14:47
pomocy: do tego momentu umiem

chodzi mi dalej...bo teraz trzeba delte policzyć.. i jest b
2 i za b
podstawiamy (2+
√3) no i jak to obliczyć...skracać...
30 paź 14:52
konrad: (2+√3)2 <−− to jak obliczyć? normalnie, ze wzoru na kwadrat sumy
30 paź 14:54
pomocy: b2−4ac = (2+√3)2 − 4*1*(√3+1) o takie coś mi chodzi...
30 paź 14:59
Bogdan:
Δ = (√3 + 2)2 − 4(√3 + 1) = 3
30 paź 15:01
pomocy: już mam
30 paź 15:03