lepkosc cieczy
kolka: lepkosc cieczy.
mierzylam szesciokrotnie czas w jakim woda splywala okreslona wysokosc oraz szesciokrotnie
mierzylam jaka wysokosc splynela w okreslonym czasie.
pomiary dla h=0,1m
tabela wygladala tak ze trzy razy po dwa czasy wiec:
1− t1= 23,13 i t2= 23,08 z tego sredni czas wynosi 23,105
2 − t1= 22,24 i t2= 22,41 czas sredni= 22,315
3− t1=23,81 t2=23,76 sredni czas=23,785
pomiary dla t=10s
1− h1=0,046m h2=0,047m hsr=0,0465m
2− h1= 0,049 h2=0,048 hsr=0,0485m
3− h1=0,046 h2=0,048 hsr= 0.047m
mam policzyc wspolczynnik lepkosci cieczy z wzoru η=L*gestosc*tsr/ logarytm naturalny z h0−
logarytm naturalny z h
gdzie L=7,19 *10do−9 [m2/s2] , h0=1m, gestosc=1000kg/m3
w pierwszym przypadku gdy h=01m w tabeli mam do wyliczenia ln z h, wynosi on 2,302, nastepnie
nalezy wyliczyc− L*gestos*srtedni czas− dla kazdych trzech wypadkow wyszlo mi ze srednie L*d*t
wynosi 16,586 *10−5, z tego nalezy wyliczyc wspolczynnik lepkosci
w drugim przypadku gdy t=10s , w tabeli mam wyliczyc ln z sredniego h dla kazdego z 3
przypadkow ( nie wiem czemu wychodzi mi na minusie a nie wiem czy to mozliwe) nastepnie
rowniez L*d*t ktore w tym przykladzie wynosi 7,19*10−5. trzeba znow z tego obliczyc
wspolczynnik lepkosci (tu mam problem z tymi logarytmami)
z tego wszytskiego trzeba wyliczyc bład maksymalny pomiaru wspolczynnika lepkosci wedlug tego
wzoru na lepkosc( metoda rozniczkowa), wyznaczajac na podstawie pomiarow bledy wynikajace z
mierzenia czasu t1 oraz wysokosci h i h0. jako bledy maksymalne h i h0 przyjmujemy najwieksza
roznice miedzy uzyskanym wynikiem a wartoscia srednia. bardzo prosze o pomoc bo nie mam
pojecia co z tym zrobic
30 paź 08:08
aniabb: dlaczego 3 razy po 2 czasy a nie średnia ze wszystkich 6
30 paź 08:24
kolka: tez sie zastanawialam sie nad tym ale tak bylo w tabeli. Bo L*d*t tez trzeba bylo liczyc 3 razy
i potem chyba z tego wyciagnac srednia dla obliczenia jednego η
30 paź 08:29
aniabb: a masz opis ćwiczenia i tabelę ?
30 paź 08:32
aniabb: moze różna temp?
30 paź 08:33
kolka: opis cwiczenia− do wyznaczenia wspolczynnika lepkosci uzywamy wykalibrowanej biurety polaczonej
poprzez kran z kapilara. zamykamy kran i nalewamy do biurety wody na wysokosc h0−1m.
podstawiamy pod kapilare zlewke , otwieramy kran i uruchamiamy sekundomierz. notujemy czasy w
ktorych poziom wody osiaga okreslona wartosci h. potem liczymy wartosc poziomu wody jaki
osiagnie w rownych odstepach czasu.
30 paź 08:39
kolka: o temperaturze nic nie ma
30 paź 08:44
aniabb: opis mi niepotrzebny .. bardziej mnie interesuje jak to wygląda ..czemu tak dziwnie podzielona
tabelka
30 paź 08:45
kolka: pierwsza tabela wyglada tak ze pod h mam trzy rubryki do wypelnienia z tym ze u mnie wszystk
bylo liczone dla jednego h. w nastepnej jest t, pod nim jest szesc rubryk po dwa czasy dla
jednego h. nastepnie czas sredni pod nim trzy rubryki, potem lnh pod nim tez trzy, wartosc L,
jedna rubryka, gestosc tez i potem L*d*t pod tym trzy rubryki i dla tego wszystkiego jedno η
druga tabela− pod t trzy rubryki ale znowu wszedzie ten sam czas, potem h pod nim 6 rubryk,
potem h srednie trzy rubryki, nastepnie lnhsr tez trzy pod tym, d, L , L*d*t,η tak jak w
pierwszej tabeli
30 paź 08:54
aniabb: no oki..dziwne ale niech będzie skoro jest
30 paź 08:57
aniabb: mam już arkusz..to czego teraz nie wiesz
30 paź 09:11
kolka: wyiczylam niby te wspolczynniki lepkosci dla tych obu talebek wyszlo mi ze η1=7,2049 *10
−5 a
η2=2,355*10
−5 wiec pewnie zle bo chyba za duza rozbieżność. no ale najwiekszy problem mam z
ta niepewnoscia pomiarowa bo nie mam o tym bladego pojecia bo spotykam sie z tym pierwszy raz

nie wiem jak i od czego tu liczyc pochodne i jak wyliczyc ten blad maxymalny η
30 paź 09:30
30 paź 09:34
aniabb: wyniki ok. może po prostu z takimi błędami będzie, albo jakiś błąd gruby powstał (np coś
całkiem źle odczytane)
30 paź 10:04
aniabb: teraz błędy dlaczego i jak masz opisane tutaj
http://www.iwiedza.net/download/niepewnosci.pdf
w twoim zadaniu
liczymy różniczkę czyli pochodną :
najpierw po czasie .. czyli wszystko inne jest stałe
| | L*ρ | | L*ρ | |
η(t,h) = |
| *t = A*t pochodna = A*1= A = |
| |
| | lnh0−lnh | | lnh0−lnh | |
teraz po wysokości inne są stałe
| | L*ρ*t | |
η(t,h) = |
| = (L*ρ*t)*(lnh0−lnh)−1 = B*(C−lnh)−1 |
| | lnh0−lnh | |
=B*(−1(C−lnh)
−2*)−1/h)
30 paź 10:11
aniabb: zapomniałam napisać pochodna przed rym ostatnim równa się i odstawić
30 paź 10:18
kolka: ale ta pochodna mam liczyc do kazdego sredniego czasu i sredniej wysokosci czy dla tych
przyjetych ze h=0.1 a t=10s? i zakrecilam sie w tym B i C
30 paź 10:22
aniabb: błąd wyznaczenia lepkości jest sumą błędów a dokładniej pierwiastkiem z sumy kwadratów żeby
się nie znosiły gdy różne znaki)
zazwyczaj oznaczane u
u(η) =
√u2(t) +u2(h)
dla czytelności teraz kawałkami
| | L*ρ | |
u(t) = |
| *Δt ułamek to ta pierwsza z pochodnych Δt to bląd wyznaczenia czasu |
| | lnh0−lnh | |
| | L*ρ*t | |
u(h)= |
| *Δh ułamek to ta druga pochodna Δh to błąd wyznaczenia |
| | (lnh0−lnh)2 *h | |
wysokości
30 paź 10:28
aniabb: AiBiC to stałe żeby czytelniej było widać z czego liczysz pochodną
30 paź 10:29
kolka: bo ja probowalam to jeszcze liczyc z tego : δη/δt=Ld/lnh0−lnh1, δn−δh1=Ldt/h1(lnh0−lnh1) i dla
h0 to samo i potem ηmax= pochodna z t* Δt max =pochodna z ho * Δhmax i tak dalej... z tego tez
moge skorzystac?
30 paź 10:33
kolka: a blad wyznaczenia wysokosci i czasu jak mam policzyc?
30 paź 10:35
aniabb: to jest to samo
30 paź 10:35
aniabb: jak sama pisałaś " jako bledy maksymalne przyjmujemy najwieksza roznice miedzy uzyskanym
wynikiem a wartoscia srednia"
30 paź 10:36
aniabb: i po co ja się męczę z rozpisywaniem ...wrrr... mówiłam fotkę z ćwiczenia wyślij ...
30 paź 10:37
kolka: no wlasnie tylko nie rozumiem za bardzo, ze uzyskany wynik to ktory? no i jako tą wartosc
srednia mam przyjac to h=0.1?przepraszam, ale wole miec pewnosc zeby wiedziec na przyszlosc
30 paź 10:40
kolka: jakbym miala jak to na pewno bym to zrobila
30 paź 10:41
kolka: no i jak policze to ηmax to bedzie sie odnosilo zarowno do tego policzonego η1 jak i η2?
30 paź 10:44
aniabb: no to ciąg dalszy
1 przypadek mierzymy czas
Δt=23,81−23,07 =0,74s
gdzie 23.07 to czas średni, 23,81 to wybrany z tych 6 co mierzyłaś, taki który jest
najdalej od średniej
30 paź 10:47
aniabb: masz różne błędy w obu przypadkach
30 paź 10:48
aniabb: w przypadku 1 Δt=0,74s Δh =0,001 ← błąd odczytu z biurety
w przypadku 2 mierzymy h
Δh = 0,049 − 0,047 = 0,002 różnica między wynikiem najdalej od a średnią
Δt = 0,02 ← błąd odczytu czasu
30 paź 10:52
kolka: a pochodne beda takie same?
30 paź 10:57
aniabb: tak
30 paź 10:58
aniabb: wzory..bo w obu przypadkach masz różne stałe
30 paź 10:59
aniabb: w pierwszym wstawiasz h=1
w drugim wstawiasz t=10
30 paź 11:00
aniabb: w pierwszym wstawiasz h=1 a czas średni
w drugim wstawiasz t=10 a wysokość jest średnia
30 paź 11:00
kolka: czyli musze liczyc ηmax dwa razy dla kazdego z przypadkow?
30 paź 11:03
aniabb: nie wiem co nazywasz jako ηmax bo błąd η musi być 1 dla każdego przypadku, ale jest sumą
błędów pomiaru czasu i wysokości (popatrz na wzory o 10:28)
30 paź 11:06
kolka: no to o to mi chodzi wlasnie. Tylk ze do obliczenia bledu η gdy mam ten pierwszy przypadek
gdzie h=0,1, no to wiem jak policzzyc pchodna od wysokosci ale jak mam tu policzyc pochodna
czasu skoro tutaj mam 3 srednie czasy, no i pochodna od h0. Juz mi sie wszytsko pomieszalo.
30 paź 11:16
aniabb: o 10:28 masz wzory
dla 1 przypadku wstawiasz do tych wzorów
h=1m Δh=0,001m Δt=0,74s t=23,07s L i gęstość i ho to stałe
dla 2 przypadku wstawiasz do tych wzorów
h=0,047m Δh=0,002m Δt=0,02s t=10s L i gęstość i ho to stałe
30 paź 11:22
kolka: a z tym h0 mam cos robic?
30 paź 11:26
kolka: a dobra juz rozumiem
30 paź 11:27
kolka: dziekuje bardzo bardzo !
30 paź 11:27
aniabb: uff
30 paź 11:30
kolka: albo jeszcze jedno malutkie pytanko. jak w tym pierwszym przypadku licze to na dole bede miala
lnh0− lnh ktore =1m to przeciez mi wyjdzie zero. chyba ze mam co prostu to 10 cm podstawic
30 paź 11:31
aniabb: i dobrze ma być 0
30 paź 11:32
aniabb: 0−(−2) = 2
30 paź 11:32
kolka: no wiem, wiem ciezko łape
30 paź 11:33
kolka: kurde no skad to 2
30 paź 11:34
aniabb: przykład
30 paź 11:34
aniabb: bo lnh0 − lnh = 0 − (−....) = .... zaleznie czy masz wstawić hśr czy h=0,1
30 paź 11:36
kolka: ok, dziekuje jeszcze raz
30 paź 11:36