Wektory
hihi :): Witam. Mam problem z takim zadankiem.
Oblicz sumę wektorów a
−> = (4m)i{−>} +(3m)j{−>} oraz ~b = (−13m)i{−>} +(7m)j{−>}, wyrażając
ją za pomocą wektorów jednostkowych. Wyznacz długość wektora a{−>} +b{−>} i jego kierunek (w
stosunku do i{−>}).
Nie wiem jak to wyrazić za pomocą wektorów jednostkowych i jak wyznaczyć kierunek

((
Pomożecie?
29 paź 22:10
hihi :): odświeżamy
29 paź 22:21
hihi :): halo, halo
29 paź 22:29
hihi :): może dzisiaj ktoś pomoże?
30 paź 09:00
hihi :): Może nie podoba się wam zapis? Już poprawiam

a
−> = (4m)i
−> +(3m)j
−> oraz b
−> = (−13m)i
−> +(7m)j
−>
30 paź 09:13
hihi :): tzn. chyba już wiem jak wyznaczyć za pomocą wektorów jednostkowych. To chyba będzie po prostu
(−9m)i
−>+(10m)j
−> tak? Dalej niestety nie wiem o co chodzi z tym kierunkiem
30 paź 09:22
hihi :): odświeżam
30 paź 09:38
aniabb: tak dobrze
długość tego wektora to √(−9m)2+(10m)2 =....
a kierunek to trzeba policzyć kąt tgα=10m / (−9m)
30 paź 09:57
hihi :): dlaczego tg ?
30 paź 10:02
aniabb: bo łatwiej policzyć
30 paź 10:53