analityczna
PuRXUTM: Mam takie pytanie :
Mam proste l:y=−(m−2)x−13 i k:y=(1−2m)x−7
Wyznacz parametr m, dla którego prosta l jest prostopadła do prostej k
zrobić to umiem tylko chodzi mi o dziedzinę (m)
bo mam chyba napisać że −(m−2)≠0 i (1−2m)≠0 dlaczego ?
29 paź 23:19
Beti: bo gdyby jeden ze współczynników był = 0, lub oba = 0, to proste na pewno nie byłyby
prostopadłe
29 paź 23:22
Ajtek:
Tak jak napisała Beti gdy jeden z nich =0 na pewno nie są prostopadłe, ale mają 1 punkt
wspólny, gdy oba są =0 to wtedy na pewno są równoległe.
29 paź 23:24
aniabb: dałoby się..ale jedna z nich nie byłaby funkcją
29 paź 23:25
aniabb: y=b jest prostopadłe do x=a .... tylko x=a nie spełnia definicji funkcji
29 paź 23:26
Ajtek:
Mamy proste, a nie funkcie

.
29 paź 23:29
29 paź 23:31
aniabb: no to albo dlatego że używasz wzoru −1/a i wtedy a masz w mianowniku
albo użyć wzoru że a1*a2=−1 i wtedy nie masz ograniczeń na m
29 paź 23:31
PuRXUTM: a jak by nie było prostopadłe tylko równoległe to założeń nie trzeba ?
29 paź 23:34
aniabb: chociaż ciężko znaleść liczbę która mnożona przez 0 da −1

więc raczej takie m nie wyjdzie
29 paź 23:35
aniabb: jakby były równoległe to po prostu a1=a2 i nie ma założeń
29 paź 23:35
PuRXUTM: o to mi właśnie chodziło

Dzięki wszystkim
29 paź 23:36