Rozwiąż równanie
czarnuch71: x2+2*√x2+5=3
29 paź 22:35
PuRXUTM: może spróbuj tak
√x2+5=t
x
2+5=t
2
x
2=t
2−5
x
2+2
√x2+5=3
t
2−5+2t−3=0 dokończ
29 paź 22:43
ICSP: x2 + 5 + √x2 + 5 + 1 = 9
(√x2 + 5 +1)2 = 9
√x2 + 5 + 1 = 3 v √x2 + 5 + 1 = −3
√x2 + 5 = 2 v √x2 + 5 = −4 − sprzeczne
√x2 + 5 = 2
x2 + 5 = 4
x2 = − 1
sprzeczne
brak rozwiązań.
29 paź 22:46
Beti: przekształć:
2√x2+5 = 3 − x2 /()2 D = R
4(x2+5) = 9 − 6x2 + x4
x4 − 10x2 − 11 = 0
x2 = t, t≥ 0
t2 − 10t − 11 = 0
rozwiąż i wróć do x
29 paź 22:46
ICSP: Beti broń boże nie możesz tak zrobić
29 paź 22:47
Beti: a nie, źle zapisałam dziedzinę: D = <−√3, √3>
29 paź 22:48
Beti: czemu ICSP?
29 paź 22:49
ICSP: już lepiej
29 paź 22:49
PuRXUTM: możesz powiedzieć ICSP dlaczego Beti ma źle ?
29 paź 22:49
ICSP: brakowało mi tego założenia do dziedziny
29 paź 22:50
PuRXUTM: a skąd się bierze ta dziedzina ? Bo nie ogarniam ?
29 paź 22:51
ICSP: tak samo ty również
PuRXUTM masz źle
Beti ładnie poprawiła
29 paź 22:52
Beti: no to mi ulżyło
29 paź 22:53
PuRXUTM: możesz powiedzieć
ISCP co mam źle bo nie widzę ?
29 paź 22:54
czarnuch71: Dziękuję. Nie mogłem wpaść na to by przenieść x2 i zostawić jedynie pierwiastek po jednej
stronie.
29 paź 22:54
ICSP: no to mój drogi
PuRXUTM cofnijmy się do czasów podstawówki i powiedz mi co to jest
pierwiastek
29 paź 22:55
PuRXUTM: możesz jaśniej ? Bo chyba się będe musiał cofnąć do przedszkola
29 paź 22:56
ICSP: No to pokażę Ci w takim razie sztuczkę. Daj mi chwilkę na napisanie
29 paź 22:57
PuRXUTM: Tylko proszę nie jakieś zespolone...
29 paź 23:00
czarnuch71: a skąd też ta dziedzina? pod pierwiastkiem jest x2 więc x2+5≥0
29 paź 23:01
ICSP: 16 − 36 = 25 − 45
| | 81 | | 81 | |
16 − 36 + |
| = 25 − 45 + |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
42 − 2 * 4 * |
| + ( |
| )2 = 52 − 2 * 5 * |
| + ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 9 | |
(4 − |
| )2 = U{5 − |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
4 = 5
29 paź 23:01
PuRXUTM: no bo to nie jest równość przed ostatnia operacja jest pewnie niedozwolona ale jeszcze muszę
pomyśleć dlaczego
29 paź 23:06
ICSP: właśnie pokazałem ze 4 = 5
29 paź 23:06
czarnuch71: LOL
29 paź 23:07
PuRXUTM: ale dlaczego ja nie mogę sobie podnieść do kwadratu obustronnie ? Nie ogarniam
29 paź 23:08
ICSP: odpowiedź masz w mojej magii

Jeżeli znajdziesz tam błąd będziesz wiedział dlaczego nie możesz podnieść obustronnie do
kwadratu
29 paź 23:09
PuRXUTM: | | 9 | |
zresztą tutaj masz wyrażenie po lewej stronie ujemne − to znaczy 4− |
| |
| | 2 | |
29 paź 23:10
ICSP: i?
29 paź 23:11
PuRXUTM: ehhh Ty !
29 paź 23:11
PuRXUTM: po lewej stronie powinna być wartość bezwzględna i będzie wtedy gut
29 paź 23:13
ICSP: o proszę

to teraz twierdzisz że
(−2)
2 ≠ 2
2
to już jakiś postęp

Teraz połącz tą nową niezwykle zaskakującą informacje z zadaniem i je popraw.
29 paź 23:14
PuRXUTM: a co to ma wspólnego z moim zadaniem bo dalej nie czaje ? u mnie założenie ma być t≥0 a że
√x2+4 jest większe od zera no to dla każdego x.
Wiem że pewnie widzisz mój błąd i się z niego śmiejesz ale oświeć mnie bo nic nie widzę
29 paź 23:16
PuRXUTM: przecież (−2)
2=2
2 Co to w ogóle jest

Nie wiem czy ty mówisz o programie wykraczającym
po za LO
29 paź 23:18
ICSP: masz rozwiązać równanie :
√x2 + 1 = 2x
ustal dziedzinę i w drogę
29 paź 23:18
ICSP: mówię o czymś co nie wykracza poza program szkoły podstawowej

Widoczne braki
29 paź 23:20
PuRXUTM: x≥0 tak ?
29 paź 23:20
ICSP: dlaczemu

Przecież x
2 + 1 jest dodatnie dla każdej liczby rzeczywistej x
29 paź 23:21
PuRXUTM: no powiedz mi jak (−2)2 nie równa się 22 ? nie wiem czy mnie wkręcasz czy co ?
29 paź 23:21
ICSP: −2 = 2
(−2)2 = 22
4 = 4
prawda
wiec − 2 = 2
29 paź 23:22
PuRXUTM: no tak ale to by funkcjonowało jak by było √x2+1= np.1
a w twoim przypadku muszę "z dwóch" stron ustalać dziedzinę
z resztą w zadaniu jest √x2+1=t a nie 2x
29 paź 23:24
ICSP: no tak ...
x
2 = t
2 − 5
x
2 ≥ 0 dla każdego x
weźmy t =
√3
x
2 = 3 − 5
x
2 = −2

Jak nie potrafisz się posługiwać dwoma zmiennymi posługuj się jedna

t ∊ R \(−
√5 ;
√5)
29 paź 23:27
asdf: ICSP, przestan robic pranie z mózgu
29 paź 23:27
PuRXUTM: ale nie stosujesz tam wartości bezwzględnej
29 paź 23:27
PuRXUTM: Wreszcie ktoś mnie broni
asdf pomóż bo nie ogarniam co on do mnie mówi, (a raczej pisze

)
29 paź 23:28
ICSP: Pranie mózgu

Po prostu uświadamiam mu że nie umie odpowiednich założeń do zadania podać − punkty na maturze
lecą za brak dziedziny.
29 paź 23:30
PuRXUTM: a nie można prościej ?
29 paź 23:30
ICSP: Nie. Tak lepiej zapamiętasz i już nigdy nie zapomnisz dołożyć założenia. Teraz już na pewno
będzie pamiętać jak to zły i okrutny
ICSP wbił ci do głowy dokładnie założeń w równaniach
sprowadzalnych do równań kwadratowych
29 paź 23:32
PuRXUTM: ja nie mówię że jesteś zły i okrutny tylko dalej nie widzę błędu u siebie
29 paź 23:35
pigor: .....

może warto po prostu zapoznać się np. z taką definicją :
pierwiastkiem arytmetycznym liczby nieujemnej nazywamy taka liczbę nieujemną,
której kwadrat jest równy liczbie pierwiastkowanej i tyle . ...
29 paź 23:35
aniabb: z podkreśleniem NIEUJEMNĄ
29 paź 23:36
ICSP: od 23:27 napisałem Ci twój błąd odnośnie t.
29 paź 23:37
%3Cb%20style%3D%22color%3A%23e87a2c%22%3Easdf%3A%3C%2Fb%3E%20Te%C5%BC%20metoda%2C%20nie%20jestem%20w%20temacie%20wi%C4%99c%20si%C4%99%20nie%20b%C4%99d%C4%99%20wypowiada%C5%82%2C%20ale%20to%20co%20napisa%C5%82%20ICSP%20w%20po%C5%9Bcie%0A%20z%2023%3Csup%3E22%3C%2Fsup%3E%20nie%20bierz%20do%20serca%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fmruga.gif%22%20alt%3D%22emotka%22%3E%20Tylko%20zastan%C3%B3w%20si%C4%99%20dlaczego%20tak%20nie%20mo%C5%BCna%20robi%C4%87%0A%0A
29 paź 23:37
Ajtek:
Przybywam bronić
PuRXUTM.
ICSP robisz kawał dobrej roboty

To moja obrona
PuRXUTM 
.
ICSP my się witalim dzisiaj?
29 paź 23:39
PuRXUTM: nie widziałem tego wpisu z 23:37, już wiem o co chodzi dzięki
29 paź 23:39
asdf:
√16 = √(−4)(−4) = −4
29 paź 23:40
ICSP: Hmm nie pamiętam

Nie zaszkodzi sie drugi raz przywitać

Witaj
Ajtku 
Ja niestety już idę

Jutro rano trzeba wstać i na zajęcia gnać
29 paź 23:40
PuRXUTM: dzięki ISCP ale ładnie mam po tym mózg zryty...
29 paź 23:42
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
"Jutro rano trzeba wstać i na zajęcia gnać"
Nie czujesz, że rymujesz

.
29 paź 23:45
pigor: ...a więc
z definicji
√a=b ⇔
b2=a i
a≥0 i b≥0 − to niebieskie to dziedzina ,
o niej należy pamiętać, wtedy znak równoważności ⇔ działa "w obie strony" i ...
29 paź 23:48
PuRXUTM: już ogarniam pigor po prostu ICSP udowodnił mi że nie potrafię się posługiwać dwoma
zmiennymi
29 paź 23:52
asdf: @Purxutm, moge teraz ja?
√16 =
√(−4)(−4) = −4
dlaczego tak nie można?
29 paź 23:56
pigor: ... dlatego z takiej j def. pierwiastka np.
√ f2(x)= |f(x)| i dalej z definicji modułu
albo na liczbach
√(−52)= |−5|=5 lub
√ (3−π)2= |3−π|= π−3

itp, itd. . ...
29 paź 23:58
asdf: a bez użycia modułu

?
29 paź 23:59
pigor: ... przepraszam , ale zmienna to ...

kobieta (ona) dlatego
obiema zmiennymi itp., itd.
30 paź 00:00
Ajtek:
...ewentualnie
dwiema 
.
30 paź 00:01
asdf:
√16 = √(−4)(−4) = −4
−4 = √16...jest to nie prawda, bo gdybym chciał podnieść obie strony do kwadratu to nie mogę:
L<0, P > 0
30 paź 00:04
pigor: ...
√16=
√42=
√(−4)2= |4|=|−4|=4 i nie ma o czy gadać − patrz definicja post z 23
46.
....
30 paź 00:04
Ajtek:
Masz taki wzorek:
√a2=|a| i tyle!
30 paź 00:05
asdf: ale ja wole zrozumieć definicję niż po prostu ją znać
30 paź 00:06
pigor: ...tak masz rację dwiema to poprawnie , dziękuję
Ajtek . ...
30 paź 00:06
PuRXUTM: przepraszam, narobiłem szumu, asdf nie znęcaj się już nade mną o wartości bezwzględnej
wiedziałem tylko nie umiem tych dwoje ( czy jak tam ) zmniennych
30 paź 00:08
pigor: ...ależ właśnie tu nie ma nic do rozumienia
asdf−ie , to jest przecież proste jak drut .
...
30 paź 00:09
asdf: pokaż komuś ten przykład to niejednemu namotasz w głowie
30 paź 00:15
Ajtek:
pigor, nie jestem językoznawcą, ale
obiema też bym zaakceptował. Nie wiem co na to
poloniści.
PuRXUTM nikt się nad Tobą nie znęca. Ty chcesz pomagać innym, a my pomagamy Tobie. Przy
okazji pilnujemy, aby nie wychodziły buble matematyczne. Na maturze równiez będziesz pilnował
żeby nie walnąc bubla, czyż nie

.
30 paź 00:17