Znajdź takie m aby punkty A,B,C były współliniowe jeśli:
paula: Znajdź takie m aby punkty A,B,C były współliniowe jeśli:
A(1,3) B(9,−1) C(m−1,m+3)
Bardzo prosze o pomoc

29 paź 19:28
ICSP: wyznacz równanie prostej AB a później podstaw współrzędne punkty C do równania tej proste.
Otrzymasz równanie z niewiadomą m.
29 paź 19:29
paula: Prosze zaczniesz mi. Pls
29 paź 19:30
ICSP: nie umiesz ustalić równania prostej?!
29 paź 19:30
paula: IAB| = pierwiastek z ( x2−x1)2 + ( y2−y1) 2
29 paź 19:31
29 paź 19:33
paula: no i co dalej jak to oblicze
29 paź 19:57
ICSP: jak już masz wzór prostej wystarczy do niego podstawić współrzędne punktu C i obliczyć m.
29 paź 20:02
paula: taki wyszedl wzor:
y= −1/2x + 7/2


i teraz to podstawiam
29 paź 20:03
paula: m+3 = −1/2 * (m−1) + 3,5
tak
29 paź 20:05
ICSP: wzór

wstawiaj współrzędne punktu C do wzoru i kończ zadanie
29 paź 20:08
ICSP: dobrze
29 paź 20:08
paula: i jak dalej sie to oblicza?
29 paź 20:10
ICSP: to jest zwykłe równanie liniowe. Wymnażasz wszystkie nawiasy. Niewiadome na lewo wiadome na
prawo. Redukujesz wyrazy podobne i dzielisz przez to co stoi przy niewiadomej.
29 paź 20:12
paula: a nie mozesz mi tego dokonczyc

to taki problem
29 paź 20:15
ICSP: | | 1 | |
m + 3 = − |
| (m−1) + 3,5 |
| | 2 | |
29 paź 20:16
paula: dziek iwiesz, sam wynik xd. Trzeba bylo to rozpisac
29 paź 20:33
ICSP: po 7 latach rozwiązywania takich równań to właśnie takie przekształcenie jest dla mnie
rozpisaniem

To są podstawy które każdy uczeń w liceum robi w pamięci
29 paź 20:34