równosć
maa: jak rozwiązać równanie: x
3 −3x+2=0?
rozkładam to w ten sposób: x(x
2−3)=−2 czy juz kompletnie nie tak?
29 paź 17:01
29 paź 17:04
kylo1303: Tzn. sposobow jest kilka. Tutaj od razu widac ze pierwiastkiem jest 1. Zastosuj schemat Hornera
i znajdz pozostale pierwiastki (jesli sa).
29 paź 17:05
Saizou : źle
x3−x−2x+2=0
x(x2−1)−2(x−1)=0
x(x−1)(x+1)−2(x−1)=0
(x−1)(x(x+1)−2)=0
(x−1)(x2−x−2)=0
(x−1)(x2−2x+x−2)=0
(x−1)[x(x−2)+1(x−2)]=0
(x−1)(x−2)(x+1)
29 paź 17:05
Saizou : coś jest źle
29 paź 17:06
maa: no własnie, bo −1 nie moze byc
29 paź 17:07
konrad: x2+x nie −x w 5 linijce
29 paź 17:10
Saizou : tam jest błąd ze znakiem w (x−1)(x2+x−2)=0 a dalej dasz radę
29 paź 17:11
Piotr:
znalazłem błąd
29 paź 17:11
Piotr:
buu
29 paź 17:11
Saizou : dobra wracam do mojej trygonometrii i wykresików
29 paź 17:13